Magazin

Đoković dobio prvi set, odbijen zahtev za ukidanje vize i deportaciju, ali borba još nije gotova

novak-djokovic
Foto: Tanjug/AP

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji Novaka Đokovića.

Đokovićevi predstavnici izneli su žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Novak imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist.

Borba svetskog „broja 1“ sa australijskim vlastima još nije gotova, ali je napravljen veliki korak ka nastupu na predstojećem Australijan openu, javlja RTS.

Sudija Entoni Keli doneo je odluku jer nisu postojali razlozi da Đokoviću bude ukinuta viza i zatražena deportacija.

Dat je rok od 30 minuta da se Novak pusti iz pritvora u migrantskom hotelu i da mu se vrate sve stvari.

sudjenje-djokovic
Detalj sa suđenja

Borba Đokovića i australijskih vlasti još nije gotova jer postoji mogućnost da ministar za emigraciju Aleks Hok iskoristi ličnu poziciju da ukine vizu Novaku.

Tužilaštvo je istaklo da će ministar razmisliti o tom potezu, a ukoliko se dogodi, srpski teniser dobio bi zabranu dolaska u Australiju na tri godine.

Saslušanje je kasnilo više o pola sata, a obeležili su ga tehnički problemi i konstantni prekidi prenosa.

Prvi su reč imali Đokovićevi predstavnici, odnosno advokat Nikolas Vud, koji je prvo optužio predstavnika Vlade za „potpuni nedostatak dokaza“ u delu obaveštenja u kojem je morao da objasni zbog čega postoje razlozi za ukidanje vize.

Vud je naveo da je Novak prilikom ukrcavanja u avion u Dubaiju izneo da ima kontraindikacije i da ima pravo da traži medicinsko izuzeće.

Po zakonu o biološkoj bezbednosti svako od putnika mora da se izjasni da li je vakcinisan, nevakcinisan ili medicinski kontraindikovan.

Takođe, ne mora da dostavi dokaze, ali Vud je istakao da je Đoković to svakako učinio.

Pravni tim srpskog tenisera potvrdio je da je Đoković kompletnu potrebnu dokumentaciju dostavio i pre nego što je seo u avion, nakon čega je raspravljano o putnoj dokumentaciji, koju je popunio njegov agent.

Tada se dogodio jedan od najvažnijih trenutaka na suđenju, pošto je sudija Entoni Keli postavio pitanje zašto taj dokument nije prihvatio delegat koji je doneo odluku o ukidanju vize.

– Profesor i eminentni lekar su odobrili podnosiocu zahteva medicinsko izuzeće. Štaviše, to medicinsko izuzeće odvojeno je dala i dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je trenutak kada se pitam: ‘Šta je ovaj čovek više mogao da uradi? – rekao je sudija Keli.

Na red je došla tema vakcinacije srpskog tenisera, nakon čega i rasprava o tome kako su delegati graničnih snaga postupali sa Novakom tokom celonoćnog ispitivanja na aerodromu Tulamarin.

Usmenom izlaganju pridodat je i transkript dešavanja u kojem je opisano uznemiravanje svetskog „broja 1“.

Kada je Đokovićev pravni tim završio, na red je došao tužilac Kristofer Tran koji je, uprkos određenoj satnici, tražio reč pre pauze.

On je argumentovao slučaj Vlade kroz tumačenje pravnih principa, za razliku od argumenata na osnovu činjenica, pa istakao da ne postoje dokazi da su službenici granične policije vršili pritisak na Đokovića.

Nastavak suđenja posle pauze kasnio je dodatnih pola sata, a kada se očekivalo da počne, tužilac Tran je zatražio dodatno vreme, posle čega je sudija produžio boravak Đokoviću u Australiji do 20.00 po lokalnom, odnosno 10 časova po srednjoevropskom vremenu.

Kada su se stvorili uslovi da se suđenje nastavi, do toga nije došlo, pošto je sudija Keli presudio u korist našeg asa.

On je pročitao da je došlo do sporazuma i da su obe strane obaveštene o zaključku, kao i da je razlog kašnjenja bio upravo proces sporazuma.

Borba još nije gotova – ministar može da poništi vizu

Borba Novaka Đokovića i australijskih vlasti još nije gotova, iako je Federalni sud u Melburnu presudio u njegovu korist i odbio zahtev za poništavanje vize i deportaciju.

Đoković bi uprkos pobedi mogao da ostane bez vize, a odluka je u rukama ministra za emigraciju Aleksa Hoka.

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji Novaka Đokovića.

Na suđenju su Đokovićevi predstavnici izneli su žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Novak imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist.

Međutim, po australijskom zakonu, postoji šansa da mu viza bude ponovo oduzeta, ako to odluči ministar Hok.

Postoji mogućnost da iskoristi moć koju poseduje i lično naredi poništavanje vize.

Kristofer Tran, tužilac u osvom slučaju, istakao je da će ministar razmisliti o tom potezu, ali nije precizno naveo po kom osnovu bi to učinio.

Ukoliko se dogodi da ministar Hok oduzme vizu Đokoviću, srpski teniser dobio bi zabranu dolaska u Australiju na tri godine, na šta bi imao pravo žalbe.

Gospodine Đoković, da li ćete se setiti nas kada budete slobodni i svetu reći istinu? (Video)

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

42 Shares
Share via
Copy link