Kolumne

Đoković citirao Teslu, pa uspizdio premudru javnost Srbije i postao ‘udarač loptice’

tesla i novak
Foto: Wikipedia.org/Adam Cuerden, Tanjug AP/Seth Wenig

Nakon što je Novak Đoković na društvenim mrežama citirao Nikolu Teslu koji kaže da čovek treba da bude sam svoj lekar i da ukoliko nije tih iznutra, onda mu uzalud svi lekovi i najbolji lekari, digla se premudra javnost Srbije da poruči Novaku da se drži udaranja loptice i da previše ne mudruje.

Kako sam ovih dana u nekoj sjeb fazi, koja je direktno povezana sa ovim što je rekao Tesla, a citirao Novak, čitanje komentara mi je dodatno uzdrmalo žicu jer sve će proći, ali naša potreba da se tripujemo da sve znamo, da smo bog i batina, da smo preki Sud, da smo mi ti koji odlučuju šta drugo biće sme da kaže i koga sme da citira, nikada neće.

Da ne spominjem dozu ogorčenosti koja izbija iz nazivanja Novaka “udaračem loptica” koji se za razliku od Tesle koji se bavio naukom za dobrobit celog sveta, bavi dobrobiti svog džepa.

Da bi bio, moje laičko mišljenje, broj jedan “udarač loptica” potreban ti je upravo psihički mir, snaga volje, trud, odricanje, strog režim ishrane, vežbi, spavanja, stabilnost, sposobnost da ne čuješ loše komentare, da naučiš da se odbiju o tebe, da se okreneš svom unutranjem biću i rasteš.

Ovaj citat koji je Novak podelio je ono što nam je svima potrebno, posebno sada kada se čini da nam usled celokupne situacije svi konci ispadaju iz ruku, kada se rašivamo po delovima za koje nismo ni znali da su sastavljeni, kada smo sluđeni, uvučeni u neke borbe i diskusije koje nas još više otuđuju, kada smo dovedeni u situaciju da tako lako pokupimo kamen sa puta i gađamo nekog ko ne misli kao mi, ko ne čini što i mi…

Samo istinski mirna osoba može ostati normalna na sve što nam se događa. Samo istinski miran čovek može da ne čuje Vučića, da se ne polakomi za 300 hiljada dinara kojim se kupuje dete, prvo, da odmahne rukom na svaku teoriju zavere, na upozoravajuće vesti o dolasku novog soja, novog talasa; samo istinski miran čovek neće upasti u paniku kada počnu da mu mašu sa brojem preminulih danas i sutra i prekosutra…ostaće miran i onda kada mu se bude činilo da se raspada sve oko njega, neće batinati svoju decu neurotično nazivajući ih govedom, lupajući im glavom o glavu, neće dići ruku na ženu jer mu nije prošao tiket, neće šutati psa na ulici jer je dobio otkaz, neće upasti u zamku da svoj bedni život leči useravanjem u tuđi.

Ili što je napisao Tesla, a Novak citirao:

“Podsvest modernog čoveka je uzburkana kao nemirni ocean sa velikim olujnim talasima. Podsvest prepuna utisaka čini da da duša bude nemirna. Emocije tada ključaju poput erupcije vulkana. Šta je čovek bez mira u duši? A šta je čovek bez mira u duši? Odvojen od božije blagodeti, pokušava da uzaludno pronađe utehu u materijalnim stvarima. Tamo utehe nema. To je rupa bez dna. Još, još, daj još I na kraju ponovo praznina. Kada duša postane mirno more, bonanca, tada počinje isceljenje. Zapamitite to, to je zlatno pravilo. Izvor većine bolesti je u duhu, zato duh može da pobedi većinu bolesti”

Đokovići ne tuku decu, a evo zašto Stefan i Tara nikada nisu oduvali rođendanske svećice

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

955 Shares
955 Shares
Share via
Copy link