Magazin

Kudravi pelikani posle 100 godina ponovo stigli na Dunav (VIDEO)

Dunav je ove godine prava oaza za ptice. Pored labudova, sive čaplje i pataka, od skoro su počeli da stižu i pelikani. Reč je o kudravim pelikanima koji su na ovim prostorima poslednji put viđeni pre stotinak godina. Ima ih duž Dunava na više lokacija, a nekolicina njih utočište je našla kod Mihajlovca, prenosi Kaleidoskop Media.

Pelikan je jedna od najugroženijih vrsta ptica. To je poznati kudravi pelikan, čije je naučno ime Pelecanus crispus.

Kudravi pelikan je najveći od svih pelikana. Izvanredan letač, odličan plivač, nenadmašan ribolovac. Ispod više od pola metra dugog kljuna visi neobična kesa, jedinstvena u ptičjem svetu. Veruje se da tu pelikan čuva zalihe ulovljene ribe.

Zapravo, kesa je pre svega „ribolovački alat“, pomoću nje ptica lovi ribu u plitkoj vodi, pošto je pelikan jedina ptica-plovuša koja ne može da zaroni. Iz kese hrani mlade, njome se hladi za vreme vrućih letnjih dana.

Istraživanja su pokazala da se pelikani gnezde isključivo na malim plovećim tresetnim ostrvima, poznatim kao „arbunosi“.

Ostrva su nastajala zimi, od odumrlih trsova barske trave i trske, dejstvom vetra i talasa. Na odabranom ostrvcetu ili na više njih, pelikani grade svoja gnezda.

Nakon završenog gnežđenja, plodna tresetna podloga, dodatno nađubrena izmetom pelikana, odmah obraste bujnom trskom, tako da ostrvce više nije pogodno za pelikane i oni dogodine moraju da traže novo.

Najlepša ljubavna priča se nastavlja

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

332 Shares
332 Shares
Share via
Copy link