Magazin

Nobelova nagrada za mir iranskoj aktivistkinji za prava žena Narges Mohamadi

rrr
Foto: AP/Vahid Salemi

Iako mnogi smatraju da je ova prestižna nagrada danas izgubila na kredibilitetu, za ovogodišnju dobitnicu se ne može poreći da je pre svega neverovatno hrabra i namučena mlada žena.

Iranska aktivistkinja Narges Mohamadi ovogodišnja je dobitninca Nobelove nagrade za mir.

„Komitet je odlučio da dodeli nagradu Narges Mohamadi za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve“, saopšteno je na ceremoniji.

Primaoci Nobela neće dobiti svoje nagrade do zvanične ceremonije u decembru.

„Njena hrabra borba imala je ogromne lične troškove. Sveukupno, režim ju je hapsio 13 puta, osudio pet puta i osudio na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem“, rekla je predsednica norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen na ceremoniji proglašenja, prenosi CNN.

Nobelov komitet izabrao je pobednika među 351 kandidatom, uključujući 259 pojedinaca i 92 organizacije.

Prošlogodišnji dobitnici ove prestižne nagrade dobili su beloruski aktivista Aleš Beljacki, ruska Organizacija za ljudska prava Memorijal, kao i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode, prenosi Nova.rs.

Narges Mohamadi (51) iranska je aktivistkinja i zamenica šefa Centra za branioce ljudskih prava, koji je osnovala nobelovka Širin Ebadi.

Mohamadi je dobila nekoliko zatvorskih kazni od 2011. godine i trenutno se nalazi u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu zbog „širenja propagande“.

Ona je žena čije je ime postalo sinonim za borbu za ljudska prava u Iranu – bitku koja je ovu aktivistkinju koštala gotovo svega.

Mohamadi je veći deo protekle dve decenije provela u zatvoru. Više puta je osuđivana zbog toga što je bila glas onih koji ga nisu imali, zbog svoje nepopustljive kampanje protiv smrtne kazne i samice – koju je morala da trpi nedeljama.

Ona trenutno služi kaznu od 10 godina i 9 meseci, optužena za radnje protiv nacionalne bezbednosti i propagandu protiv države.

Osuđena je i na 154 udarca bičem, za koje grupe za ljudska prava smatraju da do sada nije izrečena, kao i na zabranu putovanja.

Ali čak ni najmračnije ćelije ozloglašenog zatvora Evin u Teheranu nisu slomile njen moćni glas.

Na audio snimku iz Evina, koji je podeljen za CNN, Mohamadi se čuje kako skandira „žena, život, sloboda“ – slogan ustanka izazvanog prošle godine smrću 22-godišnjeg Mahse Amini u pritvoru moralne policije zemlje. Uhapšena je jer navodno nije nosila hidžab kako treba.

Snimak je prekinut kratkom automatizovanom porukom – „Ovo je telefonski poziv iz zatvora Evin“ – dok se žene čuje kako pevaju na persijskom jeziku „Bella Ciao“, italijansku narodnu pesmu iz 19. veka koja je postala himna otpora fašistima i usvojena je od strane iranskog pokreta za slobodu.

„Ovaj period je bio i ostaje doba najvećih protesta u ovom zatvoru“, rekla je Mohamadi za CNN, a preneo je Telegraf.

Nobelova nagrada za medicinu naučnicima za mRNK vakcinu protiv kovida-19

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link