Beograd Vesti

Protest ispred redakcije Informera, žene uzvikuju „Kako smeš, go*no jedno?“ (VIDEO)

protest
Beograd 01.10.2022. Protest žena, građana, gradjana ispred redakcije dnevnog lista, tabloida Informer Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ispred redakcije Informera održan je drugi po redu protest, kao reakcija na objavljivanje „megaeksluzivnog“ intervjua sa serijskim silovateljem u ovom dnevnom listu i na portalu.

Na Terazijama se okupilo nekoliko stotina ljudi. Prisutna je bila i policija.

Prisutni su komentarisali kako je danas na protestu bilo više ljudi nego prošlog puta, a svi su primetili i veći broj muškaraca.

Na protestu su bili i Pavle i Nina Grbović, Mila Popović, Aida Ćorović, Konstrakta i Radmila Petrović.

– Došao sam ovde jer smatram to svojom osnovnom ljudskom obavezom da podržim skup, i ne samo skup, nego borbu svih žena za ravnopravan položaj. Ne mislim da žene zaslužuju prava samo zato što su nečije majke, ćerke ili sestre i zato što imaju neku relaciju sa muškarcem, nego zato što su ljudska bića koja moraju da budu apsolutno ravnopravna kao i svi drugi. Bilo bi strašno da ignorišemo činjenicu da se 50 odsto pripadnika ove države, a to su žene, oseća nebezbedno, nesigurno, da su povređene i da se kopa po ranama mnogih žena koje su pretpele nasilje objavljivanjem onog sramotnog intervjua, da su žene obeshrabrene ćutanjem institucija povodom tih skandaloznih poteza Informera i naša je obaveza da budemo danas na ovom mestu – rekao je Grbović za Nova.rs.

Pesnikinja Radmila Petrović rekla je da joj je bilo lako da održi govor na protestu, „jer ko će da pozove narod na pobunu ako ne pesnikinje“, jer su one, kako kaže, uvek bile revolucionarne.

– Razlozi za žensku revoluciju u Srbiji su od toga kako vas vaspitavaju da ćutite i trpite, od toga kako su živele vaše brake, prabake, kako živi vaša majka. To su koreni ovog protesta. Vidite kako smo tretirane u medijskom prostoru, kad se desi neko nasilje, naslovi su senzacionalistički, institucije ne štite žene, one nisu dovoljno cenjene u ovom društvu i to svi dobro znamo – rekla je Petrović.

Demonstrantima se pridružio i Zoran Lutovac.

Ulica je bila blokirana u oba pravca, a demonstranti su stajali i na „ostrvu“ kod taksi stanice.

Osim zvukova pištaljki, čuli su se i povici pristunih demonstrantkinja: „Ljute smo“, „Besne smo“, „Gasi Informer“ I “Kako smeš, go*no jedno”, rečenica koju je izgovorila Vladica Čulić, koja je verbalno napala urednika Dragana Vučićevića.

Podsećamo, 29. septembra održan je prvi protest ispred redakcije Infomera.

Zgrada na Terazijama, u kojoj je smeštena redakcija Informera, tada je bila zasuta jajima, u znak protesta. Prisutne žene su skoro dva sata protestovale ispred zgrade redakcije, a neke od poruka i transparenata bili su : „Hoćemo sigurnost, ne strah“ i „Ako je baba trpela, ako je mama trpela, mi nećemo!“

Izvor: Nova.rs

Vozio autobus u Beogradu sa 0,78 promila alkohola, na kraju popio i kaznu (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

26 Shares
Share via
Copy link