Magazin Srbija

Vučićev kum sakrio da je javni funkcioner, vlasnik ofšor kompanije i klijent visokog rizika

vucic-i-nikola-petrovic-kum
Foto: Vesna Lalić

Nikola Petrović je kum predsednika Srbije, a osim toga jedna je od najuticajnih figura u Srbiji. Postao je direktor „Elektromreža Srbije“, ušao u posao sa mini-hidrocentralama. A zatim mu je ceo svet postao mali (ne Siniša) i na dlanu. Tako je to kad apetiti rastu, prioriteti se brzo menjaju. No, kum nikad nije bio dugme. A Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bio je vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Preko nje je imao račun u Švajcarskoj, potvrdili su procureli dokumenti ofšor kompanija koji su imenovani sa Pandorini papiri.

Klijent visokog rizika

U sveže objavljenom istraživanju KRIK-a, Petrović je bio direktor državne firme „Elektromreža Srbije“. Vlasništvo nad ofšor kompanijom nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije. Po zakonu, on je bio dužan da to uradi.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije za KRIK su potvrdili da Petrović nije prijavio kompaniju, uprkos tome što je kao javni funkcioner bio dužan to da uradi. Zbog toga bi mogao da bude krivično gonjen.

KRIK otkriva da je Petrović i izabrao Britanska devičanska ostrva jer se podaci o vlasnicima firmi u toj zemlji strogo čuvaju, kao najveća tajna.

Dok je kao direktor bio na čelu „Elektromreža Srbije“, predsednikov kum tajno je postao vlasnik privatne firme, krišom i sa strane. Tamo svako može da osnuje kompaniju i da se za to gotovo nikad i niko ne sazna. Petrović je tako sebe prikrio i kao vlasnika računa u švajcarskoj banci.

Angažovao je konsultantsku firmu „Fidinam“ iz Švajcarske, i tako komunicirao sa panamskom agencijom „Alcogal“, koja je i osnovala ofšor firmu – a švajcarska advokatska kancelarija „Monfrini Bitton Klein“ je čuvala dokumentaciju kompanije predsednikovog kuma.

Petrovićevi advokati pokušali da sakriju da je javni funkcioner. To su otkrila dokumenta agencije „Alcogal“, angažovane za otvaranje kompanije. „Alcogal“ je na kraju otkrio ko je Petrović. U njihovoj bazi podataka, on je naveden kao “klijent visokog rizika”.

Kompanija „Arkshore“, po podacima poslovnog registra Britanskih Devičanskih Ostrva postoji i danas. Ali je neaktivna od novembra 2019. godine.

Procureli dokumenti ofšor kompanija nazvani su sa Pandorini papiri. Novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara su došli do njih. U njima se spominje oko 35 sadašnjih i bivših političkih lidera raznih zemalja, milijardera, pa i više stotina zvaničnika. Ta dokumenta otkrivaju njihova tajna bogatstva i poslove koje su radili.

Kakvi poslovi su u pitanju?

U januaru 2019. osnovao je kompaniju „Fabergé Advisors” i tako tajno ušao u niz poslova u Srbiji – uvoz lekova, razvoj tehnologije za solarnu energiju, kao i avio-prevoz. I za ove poslove se otkrilo zahvaljujući međunarodnoj saradnji novinara –  francuskog „Le Monda”, novinarske mreže OCCRP i KRIK-a, koji su došli do podataka o stvarnim vlasnicima luksemburških kompanija.

Posredstvom ove firme Petrović je kupio avio-kompaniju „Air Posh” od Subotića. Prodaja je obavljena ispod cene jer je Petrović firmu platio 100.000 evra, a ona u svom posedu ima avion vredan više od pola miliona evra, otkrio je KRIK.

Istu luksemburšku kompaniju Petrović je koristio i da postane suvlasnik u domaćoj firmi „Storenergy” koja se bavi solarnom energijom. Kasnije je deo vlasništva prodao Ljiljani Božović, supruzi drugog kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića, kako je prvi objavio CINS.

Osim što je širio poslove nakon odlaska sa funkcije, Petrović je uvećavao i imovinu. Sa suprugom je postao vlasnik dve luksuzne vile u Beogradu čija se vrednost procenjuje na više od četiri miliona evra.

Veliki profit stiče iz razvijenih poslova sa državom – za višemilionske iznose joj prodaje struju koju proizvodi u svojim mini-hidroelektranama. Detaljnije na sajtu KRIK-a.

Kum nije dugme. Fino društvance gravitira nad našom nam državom. Alal vera, takve kombinacije ne bi smislio ni Erne Rubik, čovek koji je izumeo magičnu, Rubikovu kocku.

Izvor: krik.rs, danas.rs.

Vučićev kum Nikola Petrović kupio avio-kompaniju od Caneta, a novac mu dajete vi građani Srbije. Papreno vam prodaje struju iz mini-hidrocentrala

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
448 Shares
448 Shares
Share via
Copy link