Magazin Zdravlje

Doktor se nije tuširao 5 godina i poziva nas da mu se pridružimo kako bi vodili zdraviji život (VIDEO)

Dr Džejms Hamblin
Foto: Instagram / jameshamblin

„Čistoća je pola zdravlja“ – učile su nas naše majke i bake kada smo bili klinci, kako bi nam usadile svest o važnosti svakodnevnog tuširanja i redonog održavanja higijene.

Međutim,  jedan doktor i profesor na prestižnom univerzitetu Jejl, iznenadio svetsku javnost kada je objavio da se nije tuširao čitavih pet godina!

Njegovo ime je Džejms Hamblin i za svoju knjigu „Čist: Nova nauka o koži“ (Clean: The New Science of Skin) odlučio je da sprovede eksperiment sa samom sebi.

Naime, Hamblin je u knjizi odlučio da se fokusira na naš najveći organ – kožu. Nizom eksperimenta i istraživanja došao je do nekoliko važnih saznanja, piše Index.

Kao prvo, navodi da opsednutost sapunom može da uzrokuje alergije.

– Čitav put istraživanja i učenja u mojoj knjizi o mikrobiomu kože i istoriji verovanja o higijeni i čistoći, stvarno su me naterali da promenim svoje navike – kaže Hamblin.

Po njegovom mišljenju, mikrobi su prisutni u okolini i to se neće promeniti ako se osoba istušira. Štaviše, on veruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže, na primer – u probavnom traktu.

– Znate da pokušaj iskorenjivanja mikroba u vašim crevima nije najbolja stvar koju možete da uradite – ističe on.

Iako ne koristi šampon, ni gel za tuširanje, Hamblin pere ruke sapunom. Pored toga, ostale su  mu određene navike, a voda je i dalje njihov važan deo.

– Ponekad još uvek ovlažim kosu. Iz mog kupatila su nestale kreme, pilinzi i dezodoransi. Ali i dalje perem zube. Radim samo ono što smatram zadovoljavajućim ili zaista potrebnim u medicinskom smislu – zaključio je Hamblin.

Izvor: Index

„Mislila sam da je to normalno“: Devojka otkrila svoje higijenske navike, ljudi zgroženi onim što čuju (VIDEO)

Share via
Copy link