Putovanja

Neverovatno ružičasto jezero koje nauka ne zna da objasni

Ostrvo Midl u zapadnoj Australiji može se pohvaliti neverovatnom ružičastom bojom i prava je misterija za naučnike sa svih strana sveta.

Prvi zapis o ovom ružičastom jezeru potiče iz 1802. godine. Britanski pomorac i hidrograf Metju Flajnders usidrio se kod ostrva na svom putu za Sidnej. Tokom 19. veka ostrvo Midl su nastanjivali lovci na foke i kitove. Početkom 20. veka na delu jezera napravljena je solana, koja je ubrzo napuštena.

Ni danas nije tačno poznato čemu jezero Hilier duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju. Grupa naučnika je 1950. godine istraživala uzroke boje jezera, ali uzorci jezerske vode nisu sadržali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi. Ipak, spekuliše se kako je ružičasta boja jezera, poput sličnih fenomena, rezultat visoke slanosti i prisustva algi koje vole so poput Dunaliela salina te ružičaste bakterije halobacteria.

ruzicasto jezero1

Za razliku od drugih ružičastih jezera koje menjaju boju u skladu sa promenama temperture, jezero Hiler je ružičasto celu godinu. Boja jezera je trajna, što znači da ostaje ružičasta čak i kada se voda uhvati u neku posudu. Jezero, okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, od okeana deli usko područje peščanih dina, a samo jezero je dugačko oko 600 metara.

Ono je i ogromna turistička atrakcija, a zahvaljujući visokom nivou soli u njemu, svakako bi bilo zanimljivo plutati u njemu. Ipak, budući da se ostrvo koristi samo u istraživačke svrhe, kupanje nije baš učestalo.

Neverovatan Dalijev muzej pred vama

express

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link