Putovanja

Nije Australija, a ni Fotošop: Termalno roze jezero u srcu Vojvodine (FOTO)

Dobro vidite… Ne, nije u pitanju Fotošop, niti katastrofalno zagađenje vode. Ovo bajkovito roze jezero nije u Australiji, ili Senegalu, već u srcu Panonske ravnice.

Ova godina, nažalost, svima nam je poremetila planove, bar kad su u pitanju putovanja u inostranstvo.

Sa druge strane, srećne su okolnosti što živimo u Srbiji, zemlji koja ima toliko neverovatnih i atraktivnih lokacija i predivnih mesta za odmor i rehabilitaciju.

Nedaleko od Bačke Topole i Subotice, nalazi se Pačirska banja, oaza mira i lepote, i jedinstveno kupalište sa specifičnom bojom termalne vode, kakvo nećete naći ne u Srbiji već ni u celoj Evropi.

Topla voda dolazi sa 1400 metara dubine i slana je, a soli ima 21 do 22 grama po litru. Termalna voda uliva se u jezero preko cevi koja je postavljena po sredini i meša se sa bunarskom kako bi se smanjila temperatura termalne vode koja ide i do 72 stepena.

Zahvaljujući tome, temperatura jezerske vode je do 35 stepeni. Sama boja potiče od joda, broma i litijuma koji se ovde nalaze u visokoj koncentraciji.

Na osnovu sastava vode, banja je dobila sertifikat lekovite. Topla, slana voda pomaže u očuvanju i održavanju zdravlja, i doprinosi podizanju imunog sistema, piše portal Objektiv.

Takođe, tvrdi se da voda ima izuzetna svojstva i u lečenju raznih kožnih bolesti, reumatizma i stanja posle povreda.

Voda ima miris joda i drugih minerala, ali se na to može navići za nekoliko minuta.

View this post on Instagram

amazing lake🎨 #serbia

A post shared by Ivana (@ivana_soskic) on

Samo jezero se prostire na 2000 kvadratnih metara, a dno je prekriveno oblim kamenjem koje izuzetno prija stopalima pri hodu u vodi.

View this post on Instagram

Za gospođe rosé 💕

A post shared by vargamila (@vargamila) on

Pored jezera, u kompleksu su otvorena i dva bazena u zatvorenom prostoru koja su dostupna i zimi sa kapacitetom do 200 ljudi.

Ono šta treba da znate je, ako želite da uživate u kupanju u roze jezeru, da je ono roze boje samo tokom letnjih meseci. Na kraju sezone jezero se komplet isušuje, očisti a šljunak ispere da bude spreman za sledeću sezonu.

Zato, kad već ne možemo da putujemo po svetu koliko bi želeli, zašto da ne istražimo prirodne lepote naše zemlje? Ružičasto jezero, ne samo što je sjajajn izbor za odmor, već će fotografije izgledati kao iz bajke.

Obišli smo Sloveniju uzduž i popreko i otkrili najbolje termalne banje

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

8.5K Shares
8.5K Shares
Share via
Copy link