Srbija Vesti

Nevena se 2 godine bavila nasilnom prostitucijom: Zaljubila sam se i htela bolji život

nevena mitić
Foto: Printscreen

Nevena Mitić iz Niša, u želji da pobegne od siromaštva, postala je žrtva trgovine ljudima. Imala je samo 21 godinu kada se zaljubila u, kako je mislila, čoveka svog života, koji ju je odveo u Holandiju, gde je provela dve godine baveći se nasilnom prostitucijom, piše N1.

Danas se obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Odakle vreba opasnost, kako sprečiti i kome se obratiti? O toj važnoj temi govorili su Nevena Mitić, žrtva, i Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

– Broj identifikovanih žrtava u Srbiji je trenutno 52 i moram da kažem da je to već veći broj u odnosu na celu prošlu godinu. Beograd, Niš i Novi Sad imaju najviše žrtava, ali ima i veliki broj neotkrivenih slučajeva i moramo svi da se potrudimo da ih otkrijemo, kazao je Ibrahimović.

Kako je rekao, u najvećem procentu reč je o ženama žrtvama trgovine.

– Sistem identifikacije kod nas je dobro koncipiran, postoji Centar za zaštitu trgovine ljudima koji ima mandat da identifikuje žrtve nezavisno od MUP-a i nadležnih organa, dodao je.

Govoreći o svom slučaju, kada je u 21. godini postala žrtva trafikinga, Nevena Mitić kaže da „nije ni sanjala da može nešto tako da joj se desi“.

Bila je u prinudnoj prostituciji dve godine.

– Ucenili su me, rekli su da će mi ubiti porodicu i nisam smela ništa nikom da kažem. Izgledalo je da sam ja slobodna osoba koja može da šeta, da izlazi, ali nije bilo tako. Ja sam morala da trpim i ćutim i verujem da ću izaći iz toga, kazala je.

Njena porodica o tome ništa nije znala.

– Moja porodica nije znala gde sam, niti sam ja njima mogla da kažem svoju adresu. Otac je stalno pio, majka je bila stalno tužna, nisu imali energije da bilo šta urade. Ja sam im preko telefona govorila da sam dobro i da ne brinu za mene, priča Mitić.

A onda se posle dve godine, pojavila nada.

– Pojavio se jedan čovek i ja sam našla snage da mu sve ispričam. I to je trajalo par meseci, nisam znala da li smem da mu bilo šta kažem. Ali sam smogla snage i ispričala. I on me je odveo. Živela sam dva meseca u iznajmljenom stanu, ali sam poželela da budem mnogo, mnogo daleko i otišla sam u Brazil, rekla je.

Nevena naglašava koliko joj je trebalo da preboli sve traume.

– Da pričam ovako slobodno, morala sam da radim puno terapija, četiri puta nedeljno psihoanalize, tražila sam prirodne nacine lečenja – jogu, budizam, da ne moram da pijem lekove. Danas pričam ovako jer sam puno radila na sebi, rekla je ona.

Ibrahimović napominje da su žrtve trgovine uglavnom ranjive osobe.

Izvor: N1

Male žrtve trgovine ljudima znaju samo za beznađe a nekada ih prodaju roditelji

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
367 Shares
367 Shares
Share via
Copy link