Beograd Magazin

Inspekcija reagovala zbog malog Neuma kojeg hoće da izbace iz 3. vrtića

neum-2
Foto: Privatna arhiva

Inspekcija Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu je reagovala nakon pisanja medija u slučaju malog Nauma (4) koga već treći vrtić na Novom Beogradu, vrtić “Naša druga kućica”, hoće da ispiše.

– Inspekcija je odmah danas izašla na teren tako da je vanredni nadzor ove privatne predškolske ustanove u toku – rekli su za Telegraf.rs u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Ovaj “drugačiji” klinac rođen je kao terminska beba sa svega dva kilograma. Kao posledicu toga dobio je dijagnozu disharmoničnog kašnjenja u razvoju.

Kasnije je prohodao i progovorio, ali uz vežbe sa stručnjacima, sve je to stigao.

Intelektualno se razvija kao i sva druga deca, s tim što i dalje ima socijalno-emotivnih poteškoća, odnosno napade agresije kojih je sve manje, ali zbog kojih u vrtiću ima pratnju asistenta.

I tu dolazimo do paradoksa. Naumu je upravo vrtić, poručuju defektolozi, potreban da bi napredovao i prevazišao problem, a već treći vrtić, “Naša druga kućica”, hoće da ga ispiše, jer ne može da se nosi s problemom deteta.

– On je etiketiran kao “dete koje ima problem”. Kada Naum ubode dete prstom u oko, to se navodi kao povod da se odmah izbaci iz vrtića, a kada to učini “normalno dete”, stvar se posmatra kao sporadični incident. Naravno, Naum ne sme to da radi, kao ni bilo koje drugo dete, a vrtić mu pomaže da se bolje socijalizuje i napreduje – ispričala je za pomenuti portal mama Jelena Petrović Jovanović.

Ono što je u priči možda najvažnije, to je da Nauma, priča njegova mama, drugari u vrtiću obožavaju. Kao i on njih.

– Devojka koja je defektolog i Naumov asistent, priča mi da se deca svađaju ko će Nauma da drži za ruku, kad staju u vrstu. On nosi veliku dioptriju pa mu je potrebna pomoć nekad da nešto vidi, da veže pertle, i onda se deca utrkuju ko će da mu se nađe – kaže mama Jelena.

Defektolog, koga je inače angažovala na predlog vlasnice vrtića, oduševljena je Naumovim napretkom. Međutim, u svom izveštaju je, priča Jelena, navela da sredina u vrtiću “nije inkluzivna”.

– Vaspitači jednostavno odbijaju da prihvate Nauma. Stalno “pumpaju” stvari. Na primer, vaspitačica je rekla kako je Naum maltretirao nekog drugara, udarao ga. Kada je asistent pitala šta se dogodilo, deca su navela da Naum nikog nije udario, već da je srušio kocke drugaru. Vaspitačica ga je odmah etiketirala, a asistentu je zabranila da ubuduće ispituje decu šta se dogodilo. Takođe je izjavila da će, ako se Naum ne ispiše, ona dati otkaz pre isteka ugovora – navela je Jelena.

Vlasnica vrtića predala je Jeleni jednostrani raskid ugovora, ali ga je Jelena odbila i žalila se Sekretarijatu za dečju zaštitu, nadležnom Ministarstvu i poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link