Lifestyle

Neobična prevozna sredstva širom sveta

Automobili, motori, tramvaji, autobusi i vozovi. Ovo su prevozi koja viđamo često i na koje smo navikli. U nekim delovima sveta postoje i malo drugačija vozila, za koja možda dosada niste ni čuli. Evo nekoliko neobičnih prevoznih sredstava. A pogledajte ovde ukoliko vas zanima iznajmljivanje vozila u Novom Sadu.

Vozići od bambusa

Suočeni sa problemom nedovoljno razvijene železnice, stanovnici grada Batambang u Kambodži su sami napravili prevozna sredstva. Kao osnovni materijal su im poslužili električni generator i bambus. Jedna vožnja košta oko 2 dolara, a za 6 dolara možete da iznajmite jedan vozić sa vozačem samo za sebe.

vozici-od-bambusa

Malo drugačiji kamioni

U Pakistanu na svakom koraku možete videti ogromne i bogato ukrašene kamione, koji prevoze ljude, ali i robu. Ova prevozna sredstva su deo pakistanske kulture i tradicije i  o njima se čak i govori u brojnim pesmama i pričama.

kamioni

Spoljašnji liftovi

U luci Valparaiso u Čileu sasvim je uobičajeno voziti se liftom koji je napolju. Ovi neobični liftovi su sagrađeni početkom 20. veka i koriste se za prevoz ljudi iz nižih delova grada do njihovih kuća koje su uglavnom u brdima. Osim toga, njima mogu da se posluže i turisti.

spoljasni-liftovi

Žice

Žice koje su napravljene od čeličnih kablova i idu uglavnom kroz kišne prašume su svakodnevnica u Kostarici. Prvi put su se pojavile 1970-ih i od tada su izuzetno popularne među meštanima, ali i među turistima. Ovaj  „prevoz” je pravi odabir za adrenalinske zavisnike.

zice

Balon

Za one koji imaju malo više da plate, obilazak Masai Mare u Keniji balonom je neponovljivo iskustvo. Ovde imate priliku da se divite ravnici iz vazduha. Osim toga, velike su šanse da ćete videti i brojne životinje poput lavova, leoparda, slonova ili nosoroga.

balon

Lopta na naduvavanje

Zorb ili vožnja u lopti je sport koji je osmišljen na Novom Zelandu 1995. godine. Ova sportska aktivnost podrazumeva spuštanje niz brdo u velikoj lopti na naduvavanje. Osim na čvrstom tlu, možete probati i da se pomerate na vodi.

lopta-na-naduvavanje

Feluke

Feluke su tradicionalni brodići koji plove Nilom. Oni su upotrebi od vremena faraona, a i danas se oslanjaju samo na rečni tok i povetarac. Ovo prevozno sredstvo je veoma popularno i među turistima. Možete iznajmiti feluku za razgledanje egipatskih znamenitosti.

feluke

Izvor: www.huffingtonpost.com

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share