Magazin Vojvodina

Savino selo pre 90 godina bilo najlepše uređeno selo Evrope, danas je ruina (FOTO)

savino selo
Foto: Wikipedia

Selo Torža, većinski naseljeno Nemcima, dobilo je na Sajmu u Barseloni 1936. nagradu kao najlepše uređeno selo Evrope, piše na Fejsbuk stranici Baština bez zaštite.

Objava ukazuje na više nego tužan prizor koji se ovih dana može zateći u selu koje je pre 90 godina bilo pojam lepog.

Naime, navodi se da je selo imalo drvorede, velike uređene kuće, nekoliko vila.

Nakon Drugog svetskog rata u Toržu su kolonizovani Crnogorci, a 1947. dobija ime Savino selo po narodnom heroju Savi Kovačeviću.

Većina raskošnih vila u Savinom Selu danas su napuštene i bez funkcije, Železnička stanica je u ruševnom stanju i nije u funkciji već decenijama a veliki broj kuća izgleda ovako…

Inače, ovo Savino selo poznato ranije kao Torža formirano je za potrebe utvrđivanja austrijskog uticaja u okolini Vrbasa i to kolonizacijom Nemaca.

Osnivači Torže prispeli su u Bačku 1783. godine, naseljima: Odžaci, Despotovo, Bački Petrovac, Kula i Kucura. Selo je planski građeno od maja 1784. godine, tako da je u prvom periodu brojalo 223 domaćinstva.

Nemci su podigli reformatorsku (ostaci sačuvani do danas) i prvu evangelističku crkvu u tadašnjoj Ugarskoj (porušena posle Drugog svetskog rata).

Konačno, u posleratnim godinama broj Nemaca u Vojvodini dramatično opada što zbog stradanja tokom rata ili jednostavne asimilacije. Bilo kako bilo, početkom rata u Vojvodini je živelo skoro 320.000 Nemaca, da bi taj broj u godinama po završetku rata bio tek nešto veći od 30.000.

Izvor: bastinabezzastite

Rodno mesto Vuka Karadžića u izboru za najlepše turističko selo na svetu (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
95 Shares
Share via
Copy link