Srbija Vesti

Rodno mesto Vuka Karadžića u izboru za najlepše turističko selo na svetu (VIDEO)

trsic

Selo Tršić je drugu godinu za redom izabrano za jedno od tri, koja će predstavljati Srbiju na takmičenju za izbor najboljeg turističkog sela na svetu.

Turistička organizacija grada Loznice tim povodom je snimila novi promotivni film o Tršiću.

Prošle godine, titulu najlepšeg turističkog sela na svetu ponela je Mokra Gora, a srpski aduti bili su još Gostilje i Tršić.

Selo Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma. Nalazi se na 7 km od Loznice. Ceo kompleks predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom i ima posebnu kulturnu i turističku vrednost, podseća eKapija.

U njemu se nalaze Muzej jezika i pisma, Galerija, Gostinska kuća, kaligrafska radionica, Muzej Vukovih sabora, Kuća pisaca, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, vajati u kojima su smeštene radionice za stare zanate. Kao posebna celina u okviru kompleksa izdvaja se Vukovo imanje na kom se nalazi Vukova spomen kuća.

Tršić i Tronoša proglašeni su zaštićenim područjem, odnosno, kulturnim predelom II i III stepena zaštite. Tršić je najviše posećen za vreme tradicionalnih manifestacija – Vukov sabor i Đački Vukov sabor i u vreme đačkih ekskurzija. Tokom leta i vikendom to je omiljeno izletište Lozničana i drugih ljubitelja prirode i Vukovog dela, navedeno je na sajtu Srbija Travel.

Izvor: Nova

Zašto najlepše selo na svetu preklinje turiste da više ne dolaze

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

75 Shares
Share via
Copy link