Koronavirus Srbija

Nemački mediji: Čini se da Srbija više nema kontrolu nad koronom

korona-lek-antiparazit

Mediji na nemačkom pišu o naglom porastu broja novozaraženih korona-virusom u jugoistočnoj Evropi, a iznosi se i sumnja u zvaničnu statistiku Srbije.

Dojče vele prenosi pisanje nemačkih medija o situaciji u Srbiji. Tako Frankfurter algemajne cajtung navodi da je “Srbija bila na dobrom putu”.

– Početkom godine, dok je Evropa sa zabrinutošću pratila razvoj u Italiji, Španiji i Francuskoj – u Srbiji je bilo mirno. Delovalo je da je Srbija koronu imala pod kontrolom, koliko god joj je to bilo moguće. Ali, sada se čini da Srbija više ne kontroliše pandemiju, nego da pandemija kontroliše Srbiju – piše Frankfurter algemajne cajtung.

Kako navodi ovaj list, “opšte mišljenje” je da porast broja obolelih u vezi sa izborima 21. juna i odlukama vlasti u sedmicama koje su im prethodile.

– Tokom predizborne kampanje, društveni život u Srbiji bio je otvoren do stepena koji se nije mogao videti gotovo nigde drugde na kontinentu. Iznenađujući vrhunac – ili dno razvoja bilo je odobrenje za održavanje većih sportskih događaja sa publikom.

U međuvremenu su stigli i prvi računi za to što bi se u drugim zemljama moglo nazvati orgijama otvaranja. Događaji u proteklih nekoliko dana pokazuju da je situacija ozbiljna. Međutim, iz ekonomskih razloga, vlada pokušava da izbegne potpuno ‘zatvaranje’ kao u martu i aprilu – navodi Frankfurter.

I Špigl konstatuje da je jugoistočna Evropa na vrhuncu epidemije u Evropi prošla relativno dobro, ali se pita da li je to razlog zbog kojeg se sada epidemija vraća punom snagom?

Dodaje kako u celom regionu broj novozaraženih naglo raste “u Srbiji u poređenju s prethodnom sedmicom za 125 odsto, u Bosni i Hercegovini za 75 odsto a u Hrvatskoj čak 232 posto”.

– Na Balkanu zapravo ne može biti reči o drugom talasu pandemije. Korona-virus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem. Vlade su, svesne slabosti svojih zdravstvenih sistema, vrlo rano uvele stroge restrikcije i time broj zaraza dugo držale na vrlo niskom nivou.

A onda su vlasti popustile pritisku privrede i građana. Osim toga, u nekim zemljama su održani i izbori. No, kolikogod su restrikcije bile stroge, posebno u Srbiji gde je na snazi čak bio i policijski čas, toliko su nerazumljiva nagla popuštanja – piše Špigl i navodi utakmice u Beogradu s 20.000 navijača ili nesrećni turnir Novaka Đokovića. I pominje i sumnju u zvanične brojke vezane za korona-virus u Srbiji.

I uticajni švajcarski portal Nau.ch tematizuje pogoršanje situaicje u jugoistočnoj Evropi te ukazuje na “uvezene” slučajeve zaraze u Švajcarskoj koji se povezuju s osobama koje su boravile u Srbiji.

I Nau.ch govori o lažiranim podacima u Srbiji.

– Primećujemo posebnu koncentraciju zaraze kod onih koji su doputovali iz Srbije – kaže Stefan Kuster iz Saveznog ureda za zdravstvo Švajcarske.

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Gradić demantuje ove navode: “Situacija u Srbiji je stabilna”.

Nemački javni servis ARD na stranicama svog dopisništva za jugoistočnu Evropu sa sedištem u Beču donosi opsežan dosije o stanju u regionu: “Da li se ovde radi o drugom talasu korone ili o vrhuncu prvog talasa? Oko definicija se može raspravljati, no činjenica je da napeta epidemiološka situacija u jugoistočnoj Evropi nije popustila. Naprotiv!”, zaključuje se u uvodniku pregleda stanja u ovom delu Evrope.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Nemci podnose ostavke i čine sve da drugog talasa ne bude, Srbiju gledaju kao naučnofantastični horor

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Bezveze clanak. Pisete ko da je u Njemackoj idealna situacija a samo u jednoj tvornici se 1500 djelatnika zarazilo … Njemacka losije stoji i od RH i Srbije pa sko je kod nas HOROR onda je u Njemackoj AOOKALIPSA

316 Shares
316 Shares
Share via
Copy link