Srbija Vesti

Nemac zbog fekalija odustao od plivanja u Dunavu kod Beograda, pa nam sasuo bolnu istinu u lice

novi-sad-fekalije
Foto: Eko straža

Nemački hemičar i profesionalni plivač Andreas Fat, koji je pliva Dunavom kako bi skrenuo pažnju ljudima na zagađenje, zgrožen je situacijom u Srbiji.

On je rekao da je u Beogradu bio prinuđen da izađe iz vode i taj deo reke pređe na brodu da se, kako je naveo, ne bi zarazio jer se uplašio za svoje zdravlje i život.

„Bio sam u go…ma. Možda zvuči ružno kad tako kažem, ali tokom plivanja Dunavom u Beogradu, fekalije su bile svuda oko mene. Žalosno je kako vam izgledaju reke, to ogromno bogatstvo, koje je sada opasno, zbog bakterija koje šire zarazu. Ne mogu da shvatim da ne postoje sistemi za prečišćavanje i da su za Beograđane reke isto što i deponija“, rekao je Fat za list Nova.
On je naveo da je to „jedan od najgorih i najtužnijih prizora koje je doživeo tokom ovog projekta“, u kojem je preplivao već 2.000 kilometara, a sada je u Rumuniji.

„Nisam smeo da plivam u toj vodi, jer nisam želeo da završim u bolnici. Plan je bio da iz Srbije izađem živ i zdrav, da se ne zarazim, jer hoću da završim projekat do kraja“, rekao je Fat.

Nemački hemičar krenuo je na skoro 3.000 metara dugačko plivanje Dunavom, kako bi niz njegov tok uzimao uzorke vode.

Te uzorke vode tim naučnika sa Univerziteta u Beču trebalo je da analizira u pokretnoj laboratoriji na brodu.

Nemac plivajući 2.857 km analizira Dunav, u Beogradu odustao zbog fekalija

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

414 Shares
414 Shares
Share via
Copy link