Magazin

Nemac plivajući 2.857 km analizira Dunav, u Beogradu odustao zbog fekalija

Profa
Printscreen

Akcija za čist Dunav pokrenuta je od strane nemačkog profesora hemije Andreasa Fata, a ideja je da ovaj univerzitetski profesor analizira kvalitet i čistoću vodu tokom svog preplivavanja Dunava kroz Evropu. Dolaskom do Beograda, profesor sa Univerziteta u Furtvangenu odlučio je da ovu deonicu preskoči i umanji planiranu kilometražu koja iznosi 2.857 kilometara.

Profesor Fat je Beograd prošao sedeći na brodu koji ga prati tokom puta i našu prestonicu posmatra iznad površine vode. Razlog? Isključivo je reč o teškom zagađenju vode koja je zatrovana fekalijama.

Juta Nojman iz njegovog tima objasnila je novinarima Telegrafa zašto je Fat doneo takvu odluku. Reka je na ovoj deonici previše zagađena i profesor je smatrao da bi to moglo da naškodi njegovom imunitetu.

– U Beogradu živi oko 1,7 miliona ljudi. Njihova otpadna voda ne prolazi nikakav tretman u fabrikama za prereadu, već se direktno uliva u reke. Izmet ulazi u vodu. Zbog količine bakterija koje se ulivaju, veliki je izazov plivati u Beogradu. Posledica kontakta sa dunavskom vodom može biti može biti infekcija ešerihijom koli – kazala je Nojman.

Na kraju, doneta je odluka da u Beograd uplovi brodom. Fat ima savet za sve one koji inače plivaju Dunavom na teritoriji našeg grada.

– Kako je Andreas Fat na dugoj ekspediciji, on nije želeo da vrši pritisak na svoj imuni sistem i bio je na našem brodu kada smo ulazili u Beograd. Za sve koji plivaju u Dunavu, na delu kroz Beograd, Fat savetuje: Pokušajte da ne gutate vodu. Ako ste slabog imunitetea, nemojte da plivate u tom delu reke. Voda Dunava je u regionu Beograda prljava i mi smo našim brzim testovima izmerili da je koncentracija kiseonika u Dunavu u Beogradu niža nego u regionima koje smo već prešli. Objavićemo i kompletne rezultate hemijske analize kada završimo našu ekspediciju Cleandanube – Čist Dunav – objasnila je.

Možda Srbija nema obavezu da se pridržava standarda EU, ali cilj ove ekspedicije je da podigne svest ljudi o značaju čistih reka.

– Srbija nije članica EU, pa nema obavezu da ispuni parametre i granične vrednosti kvaliteta vode koje propisuje EU. Jedan od ciljeva našeg projekta je da proširimo svest o važnosti čistih reka i tome kako da smanjimo količinu mikroplastike i razblaženih štetnih materija u vodi – navela je Nojman.

Ovakva odluka je sramota za Beograđane i Srbiju jer nam se poručuje da smo od prelepe reke napravili protočnu septičku jamu, te da smo svojom bezobzirnošću direktno učestvovali u ubijanju prelepog Dunava čime smo i sebi umanjili šansu da zbilja uživamo u svim njegovim čarima.

U Beogradu postoji čak 100 direktnih izliva kanalizacije iz kojih se na godišnjem nivou u reke izlije 60.000 olimpijskih bazena fekalija, rekao je ranije zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Plan je da se u Velikom selu izgradi fabrika za preradu otpadnih voda u koju će biti uloženo u prvoj fazi 285, a u drugoj 400 do 500 miliona evra i koja će pokriti 80 izliva kanalizacija. Ostale izlive pokriće druge fabrike za preradu otpadnih voda.

Profesor hemije preplivaće svih 2.700 km Dunava kako bi dokazao koliko je zagađen

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

224 Shares
224 Shares
Share via
Copy link