Magazin

Ne potcenjujte YouTube decu, jer mi, odrasli na „Nevenu“, napravili smo najveća s*anja

Uticaj pojedinca na društvenim mrežama može se meriti na million i bar još sto načina, ali je jedan jedini dokaz da se od ostalih razlikujemo jeste broj prijatelja, pratilaca i pregleda na istim tim platformama na kojima smo odlučile/i da se ‘predstavljamo’ fotografijama, tekstovima, video snimcima, prenošenjem tuđih ideja, misli, iskustava, pameti.

Kod ovog poslednjeg, osećaj za prostor, vreme i mesto, a najpre iskren odnos prema sopstvenom gubljenju trke s vremenom, mogao bi da brojnim generacijama rođenim na razmeđu vekova i njihovim roditeljima skrati put i ponovo definiše nekoliko reči poput onih ozloglašenih kao’pubertet, hormoni, uticaj familije, okoline, medija, ulice, drugara/ica, škole, trenera, profesora, tv programa’ i tako unedogled…

Ne potcenjujte decu koja rastu uz You tube hit stranicu/autora ‘Baka Prase’, nije moralno.

Vi, mi, ja, odrasli na ‘Poletarcu’, ‘Nevenu’, ‘Malom programu’, Dejvidu Belamiju i Popaju, napravili smo najveća sranja ovom narodu.

Danas uređujemo život, politiku, medije, prodajemo zemlju, vodu, vazduh, dostojanstvo i/ili porodično zlato da bismo preživeli mesec, tri, sedam.

U ring stavljamo Putina i Jeleninu pi*ku/ubistvo/skandal, ponižavanje sendvičima i pišanje po ljudima, delimo nas na građanski rat i narodni bunt.

Zabavnik rehabilituje Ljotića.

Internet promoviše unapređene verzije Milana Tarota, poput ‘pod mač, bato’, ‘antivakcinaši’, ‘ravnozemljaši’, ‘sledbenici SV, isceliteljke sonom kiselinom’, ludimobezmozgaši, dok mi menjamo teze i klinca kojeg majke vršnjaka sa svojom decom  na  You tube kanalu gledaju zajedno, optužujemo za ovakav ili onakav uticaj na tu istu decu.

Na ostalo, i da hoće, ‘Baka Prase’(ne) može direktno da utiče, pa ni na to da mu mamina vršnjakinja bude ‘unuče’, tj. jedna od pratilaca koje tako naziva. Radoznalost i otvorenost prema promenama, novom i drugačijem pokreće svet, otkad je sveta i  veka, rekli su pametniji. Imate problem s tim?  Zatvorite onda ovaj tekst, bolje je tako.

Seirim gladna zbog ‘pristoynity’ vaspitanja, jer teško primam i lako dajem sve od sebe, svoje, spolja I iznutra,  torbe i jakne i nikad obučene haljine,  srce i vreme, ali teško pristajem na laž.

Nisam dobila odgovor od same sebe šta me je učinilo mazohistkinjom da vam, posle toliko toga ‘prećutanog’, odnosno, nekomentarišućih tema poput million evra za Notr Dam i sms lečenja bolesne  dece, deset miliona evra poklona SPC iz budžeta dok se ratni veteran s Košara samoubijaju bez hrane i lekova, dva mitinga dve samo naizgled suprotstavljene politike u kojoj će narod svejedno opet ostati uskraćen za sve,  stravičnih nesreća u svetu i još stravičnijih zločina i zakona, dakle, i znam da neću dobiti odgovor nikad, al’ imam pitanje za zamenu.

Da imate dvadeset plus minus koju godinu, da ste rođeni pod bombama, sankcijama, dilerima deviza, benzina  i heroina, da ste nekad kao student iz provincije u velikom gradu tražili svoje mesto za  ‘Ja sam…’, šta biste radili, spaljivali se kao Jan Palah, osnivali sekte, postajali  prostitutke, narkomani, vernici, ultradesničari ili pokušali da se prilagodite ‘zeitgaist’ (duh vremena, prim. aut) izazovu i pritom ostajali svoji, tako balavi i nezreli i tako puni snage i želje da pomerate granice i budete u nečemu najbolji, prvi, drugačiji/a, a opet ne odustavši od sebe?

(pauza, gromoglasna tišina)

Jer nema odgovora, ne, ne.

Zato što je biblioteka u Zemunu čitavu zimu bila bez grejanja.

Zato što nam je umrlo toliko ljudi od hladnoće, stresova, lošeg lečenja, siromašno, eno ih u zamrzivačima, čekaju da im iseku struju.

I izgorelo nam je i poginulo i više, jer nema države, samo ministarke u baletankama u januaru i mezoterapija vazduplohova zarad ljubavnice, dok nedužno stradaloj Staniki Gligorijević najbliži spremaju novo opelo  i mermerni  nagdrobni spomenik…

To smo, beše, naučili da je ispravno, normalno, moralno i pošteno iz ‘Salaša u Malom Ritu’ ili iz ‘Otpisanih’?!

Zato što nam železničke rampe ne rade.

Zato što nam je više žena ubijeno, nedo drveća posađeno.

Zato što nas je na najmodernijm i najbržim u istoriji svemira putevima i nelegalnim gradilištima nastradalo, prestrašno, k’o u nekom trodnevnom ratu.

Zato što polubauk polukruži polusrbijom…

Zato što one rođene u vreme početka potkradanja naših života ove godine, ali i one rođene deceniju, dve ranije, upisujete u male i velike škole u nadi da će se oni izboriti za ‘Ja sam…’, ali isključivo i jedino ako she ih na vreme naučili ko su. Toliko normalno, a toliko teško prihvatljivo za vas. Zašto JE PROBLEM ‘Baka Prase’, a ne sve ono što krijete kao zmija noge ?

Zato što je najgori krug pakla rezervisan, kao kraljevski apartman u ‘Šeratonu’, godinama unapred za one koji su uvek svoju borbu prepuštali drugima, a opet na kraju jedini ubirali kajmak iz te besprekorne laži.

Deco, živite svoje vreme!

Koga briga kad do ta važna i velika tri ‘R’ dorasli nismo?

Ni do roditeljstva.

Ni do revolucije.

Ni do razumevanja.

‘Gledate predugo u to ogledalo, izvinite, je l’ s vama sve u redu?’ pristojna mlada prodavačica u drogeriji prekinula je razmišljenje ove majke kako će oceniti novi video svog mladunčeta.

Jer, ona tako hoće, a vama kako moral, ljubav, volja, svest i savest nalažu.

Srećno nam!

Milenijalci – prepametni emotivni invalidi: Žive rijaliti, ne mrze pedere i čekaju 5 minuta slave

Maj Brit

Radoznala. Glasna. Nikad u gomili. Nenaoružana. Slobodna. Nastrano na strani slabijih.
Žena, mama, novinarka, levičarka, aktivistkinja, feministkinja, opsesivno kompulzivna i opasno sigurna u to sve.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

280 Shares
280 Shares
Share via
Copy link