Magazin Srbija

Ne damo Jadar poručuje da ih Savo Manojlović koristi za ličnu promociju

Foto: Screenshot/Utisak nedelje

Udruženje „Ne damo Jadar“ se javno ogradilo od poteza Sava Manojlovića i organizacije „Kreni-Promeni“, nakon njegove izjave u „Utisku nedelje“da se konsultovao sa članovima ovog udruženja po pitanju narodne inicijative, za koju su kako navode, saznali iz medija.

Prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu kojom bi se onemogućila eksploatacija litijuma počeće od 20. januara nakon što se okonča referendumska kampanja.

Prema Manojlovićevim rečima, cilj je da do početka februara inicijativa bude predata kako bi parlament mogao da se izjasni pre najavljenog raspuštanja i izbora.

Savo Manojlović nam je na Tviteru odgovorio da se čuo sa Nebojšom Petkovićem pre podnošenja inicijative ali da je odluka o saržini inicijative, isključivo odluka Kreni-Promeni.

„Do sad smo ćutali na zloupotrebe od strane gospodina Manojlovića i nećemo se vraćati u prošlost, ali više nikome nećemo dozvoliti da koristi naše Udruženje za ličnu promociju i prikupljanje političkih poena. U ovu borbu uložili smo svoje živote, ugrozili svoje zdravlje i poslove i nećemo nikome dozvoliti da govori u naše ime bez naše saglasnosti. Dakle druže Savo preterao si! Nećemo rudnik i nikakvi moratorijumi nas ne interesuju“, poručuju iz  udruženja Ne damo Jadar na Tviteru.

Kako navode na društvenim mrežama iz ovog udruženja, oni su ostali u kontaktu sa Savom Manojlovićem od dana kada se on povukao sa blokada i pozivali su ga da im se, kako tvrde, pridruži na novim blokadama koje su počele 3. januara ove godine, ali da je on, kako tvrde, govorio da podržava to što rade, ali da „smatra da je bolji način borbe građanska inicijativa kojom bi se predložio Zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji“.

„Onda je došao na ideju da se menja Zakon o rudarstvu i na kraju je valjda svestan da nema kapacitete i vreme na svojoj strani da sprovede prethodne dve ideje odlučio da prepiše zahtev Saveza ekoloških organizacija Srbije i tekst advokata Dušana Filipovića za ukidanje Prostornog plana posebne namene za projekat Jadar i samoinicijativno dodao zahtev za donošenje odluke o moratorijumu od 20 godina na rudarenje u Srbiji“, navodi Ne damo Jadar i dodaje:

„Prilikom svakog razgovora sa njim ukazivali smo da nema vremena da se inicijativa sprovede do kraja, ali je on nastavio po svom. Čak je obećao da će nam poslati tekst inicijative pre nego što ga preda, a ni to nije uradio do današnjeg dana. Za predaju inicijative smo saznali iz medija.“

Podsećamo, + predstavnici pokreta Kreni Promeni predali 290 hiljada onlajn potpisa za peticiju, „Rio Tinto, marš sa Drine“, kao i predlog za Narodnu incijativu o zabrani svake eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Za inicijativu je potrebno sakupiti najmanje 30.000 potpisa ali činjenica da je rok za skupljanje potpisa 1. februar izazvala je sumnje da je ovako nešto uopšte moguće za tako kratak vremenski period.

Pored 290.000 onlajn potpisa i predloga za Narodnu inicijativu, predstavnici pokreta Kreni-promeni Vladi i Skupštini Srbije dostavili su i zahtev za ukidanje prostornog plana projekta „Jadar“ i uvođenje moratorijuma na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma za narednih 20 godina sa rokom za 20. januar.

Ukoliko do tada ne bude odgovora, rešenje će tražiti na ulici.

Savo Manojlović pokreće peticiju za zabranu iskopavanja litijuma odmah posle referenduma

OGLAS

PARTNERI SAJTA


1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link