Magazin Srbija

Savo Manojlović pokreće peticiju za zabranu iskopavanja litijuma odmah posle referenduma

savo-manojlovic
Foto: Instagram/Savo Manojlović

Savo Manojlović započinje  kampanju prikupljanja  potpisa za zabranu iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije nakon referenduma.

– Sve vreme smo insistirali na izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, zato što sada možemo preko narodne inicijative, sakupljanjem 30.000 potpisa, Narodnoj skupštini da predložimo propis kojim ćemo onemogućiti dalje iskopavanje litijuma, a o kojem će Narodna skupština morati da se izjasni. Skupljanje potpisa pokrenućemo u januaru, a pre toga nam treba mreža ljudi volontera sa kojima ćemo sakupiti 30.000 potpisa. Prijavi se da budeš deo mreže za skupljanje potpisa – poručio je Manojlović nakon okončanja protesta.

S druge strane, stiče se utisak da nije izvesno da će se ova tema na dnevnom redu Skupštine naći tek po okončanju izbora, jer su male šanse da se neophodne procedure okončaju za mesec dana.

S obzirom na to da je krajem decembra okončano redovno zasedanje Skupštine Srbije, pitali smo predsednika parlamenta da li postoji mogućnost da se narodna inicijativa nađe pred poslanicima pre održavanja izbora.

– Rad Skupštine prestaje njenim raspuštanjem, a to će biti sredinom februara. Sve ostalo može samo posle konstituisanja novog saziva – rekao je Dačić u kratkoj izjavi za Nova.rs.

Podsetimo, krajem novembra i početkom decembra širom Srbije održavali su se protesti i blokade zbog usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Nakon odluke vlasti da povuče prvi, a prihvati izmene drugog zakona, Manojlović je rekao da je ispunjen cilj protesta i da će kroz narodnu inicijativu i prikupljanje potpisa zahtevati zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji.

Izvor: Nova.rs

Savo Manojlović: Zvao me je nepoznati broj, a onda je stigao sms Aleksandar Vučić ovde&

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

106 Shares
106 Shares
Share via
Copy link