Balkan Vesti

Navijači Hajduka iz Splita razvukli sraman transparent veličajući Oluju i progon

prognani oluja srbi kolona
Foto: Tanjug (Video arhiva)

Hajduk iz Splita je igrao meč protiv Viktorije Gimaraš i pobedio.

Navijači su zakazali.

Na početku susreta su navijači razvili jednu koreografiju, a onda su sredinom drugog dela igre objavili transparent o vojno-policijsoj akciji Oluja.

„Dok su koreni zemlje čuvali suze i znoj, oni su ganjajući svetlo ušli u nemoguć boj. Oluja ’95“, stajalo je na transparentu.

Grupa nevladinih organizacija (NVO) saopštila je u četvrtak da je prema podacima Udruženja Srba iz Hrvatske, sa sedištem u Srbiji, „Veritas“ i „Suza“ za vreme hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ pre 27 godina ubijeno 1.200 civila i da posmrtni ostaci još 250 žrtava nisu otkriveni i identifikovani iako su masovne grobnice poznate. Više od 250.000 Srba je proterano iz Hrvatske u ovoj vojnoj opreaciji.

Prema procenama hrvatskih nevladinih organizacija i udurženja tokom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća, a Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski težavan i onemogućavan.

Za zločine nad civilima u Oluji Haški tribunal optužio je trojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Makrača. Gotovina i Markač su bili i osuđeni, na 24 odnosno 18 godina zatvora, ali su posle nešto više od godinu dana oslobođeni krivice i pušteni iz zatvora.

Izvor: Nova.rs

Gradonačelnik Novog Sada: Nikad neću razumeti Srbe koji letuju u Dalmaciji, Istri, na ostrvima

OGLAS

96 Shares
Share via
Copy link