Lifestyle

Naučite 7 načina kako da odbijete drogu

Novembar, pretposlednji mesec u godini, je prema Međunarodnom i Nacionalnom kalendaru zdravlja rezervisan za borbu protiv bolesti zavisnosti. Upotreba psihoaktivnih supstanci je u našoj zemlji u naglom porastu već nekoliko godina unazad. Sve je veći broj dece i mladih koji su bili u situaciji da porabaju duvan, alkohol, tablete ili neke od narkotika. Da bi se promenilo stanje na statistici, potrebno je povećati svest ljudi.

Centar za prevenciju upotrebe narkotika „Emprona“ se već 14 godina bavi različitim aktivnostima kako bi uticala na svest okoline. Kako kažu e-mail savetovanja, radionice koje drže u osnovim školama i akcije kojima informišu građane su se do sada pokazale kao njihov najveći adut.

alkohol-alkoholizam-zavisnost
Foto: pixabay.com

– Ranije smo imali i telefonsko savetovanje. Nažalost važnost tog načina savetovanja nije prepoznata, te se taj projekat ugasio, ali naš plan je i da taj telefon ponovo aktiviramo, pa makar i bez ikakvih finansija, u pravom volonterskom duhu, jer nam se čini da potreba za tim ipak postoji i da je to lep način da se nekome pomogne. Ipak je to nešto topliji vid savetovanja nego putem e-maila – ispričali su iz Centra.

Sarađuju sa velikim brojem novosadskih osvnovnih i srednjih škola u kojima drže radionice. Prema njihovim rečima, deca i mladi su danas mnogo više upoznati sa temama o kojima oni govore, nego što je to bio slučaj u vreme kada su počeli sa radom. Međutim, uprkos velikoj informisanosti, neke od informacija su i dalje iskrivljene ili su nepotpune, što dokazuje da su takve radionice ipak od velike koristi i važnosti.

droga-tablete-lsd
Foto: pixabay.com

Postoje različiti načini pomoću kojih se može odbiti osoba koja ponudi narkotik: jasno i otvoreno, duhovito, tako što se napusti situacija, odlučno, uz novi predlog ili poziv, kao i na maštovit način. Kako iz Centra kažu, mališani se uvek lakše snađu sa odbijanjem.

– Deca su izuzetno maštovita i ona se uvek snađu sa odbijanjem. Potrebno im je samo ponuditi okvir kako to mogu da urade i ideju zbog čega to treba da urade. Kroz sve načine prolazimo kroz glumu i nikada nismo imali problem da neko nije znao kako da odbije, uvek postoji opcija. Najjednostavnije, ali jednako efikasno je prosto napustiti situaciju – objasnili su nam.

edukacija-obuka-studenti-ucenje
Foto: pixabay.com

Trenutno je u toku konkurs za primanje novih volontera koji će učestvovati u njihovim aktivnostima. Svi koji žele da se prijave moraju da imaju najmanje 16 godina i da budu motivisani da se bave ovom temom.

– Trebaju nam mladi ljudi. Takođe, ono što bi svakom volonteru bio veliki plus jeste da govori mađarski jezik kako bismo mogli obezbediti i ponudu radionica na mađarskom, za koju trenutno nažalost nemamo dovoljno obučenih edukatora – rekli su iz Emprone.

Proverite da li je domaća kafa zdrava

Obuka će se odvijati 6 dana tokom koje će kandidati razvijati što zdravije stavove o zavisnosti i njenoj prevenciji, kao i o razbijanju zabluda o tim temama. Za vreme trajanja obuke volonteri će polagati testove na kojima moraju da pokažu određen nivo znanja kako bi uopšte mogli da postanu deo Emprone tima.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

43 Shares
Share via
Copy link