cene-droge-novi-sad
Vesti Novi Sad

Cene droge u Novom Sadu: Džoint 300, ekser 500 dinara!

O štetnosti i posledicama korišćenja opojnih droga vode se kampanje, mladi se edukuju na razne načine, ali i pored toga broj narkomana u Novom Sadu raste. Takva situacija posledica je činjenice da su cene droge u našem gradu niže nego u regionu, kao i toga da je droga dostupna na gotovo svakom koraku.

trava-cena-joint

Iz više nezavisnih izvora smo istražili koliko koštaju određene psihoaktivne supstance. Najjeftinije su marihuana, spid, ekstazi i tzv. krokodil droga. Tako se cena grama marihuane, od kojeg se mogu napraviti tri džointa, kreće od 800 do 1.200 dinara. U tom opsegu se kreće i spid – jedna tableta košta oko 1.000 dinara. Jedna tableta ekstazija košta između 500 i 1.000 dinara, ali ima i skupljih. Na primer, tzv. detelina sa četiri lista, koja se nabavlja iz Engleske košta 2.200 dinara.

cene_droge_tabela

Primera radi, spid pojačava stanje budnosti i smanjuje osećaj umora, takođe je u žargonu poznat i kao studentska droga, koja se koristi ne samo za žurke, već i za ispitne rokove. Smanjuje apetit, tj. osećaj gladi i žeđi, a pritom korisnicama daje neobičnu energiju i želju za brzinom. Većina ga uzma da bi pojačali doživljaj muzike i atmosfere, a najčešće se uzima kada žurka već počne, a ne pre. Ekstazi takođe pojačava doživljaje, ali i opušta. U žargonu je poznat kao droga ljubavi, jer mnogi korisnici izražavaju pozitivna osećanja prema okolini. Takođe se znoje i piju dosta vode.

Krokodil droga, poznata po užasnim posledicama i izazivanu živih rana, koja se pravi u kućnoj varijanti od svega i svačega, odnosno od teških metala, snažnih otrova i analgetika takođe se može kupiti u Novom Sadu na bazi benzena. Zavisnici je uglavnom koriste kao zamenu za heroin, a košta od 700 do 1.500 dinara.

tablete_droga

Najskuplje droge su kokain i heroin. Cena za gram kvalitetnijeg, odnosno čistijeg heroina iznosi od 40 do 50 evra, dok cena za gram kokaina košta od 50 do čak 100 evra, takođe u zavisnosti od sastava.

Po nekim istraživanjima, u Novom Sadu najviše je zavisnika od metadona, jer se mnogi narkomani leče upravo supstitucionom terapijom, koja podrazumeva korišćenje ovog leka. Međutim, tačan broj zavisnika je nepoznat, a ono što naročito zabrinjava jeste da se starosna granica pomera ka mlađim generacijama, od kojih neki prvi kontakt sa drogom imaju već u osnovnoj školi.

Ispovest majke narkomana

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku