Novi Sad Uncategorized

Cene droge u Novom Sadu: Spid i ekser 1000 dinara, kokain 100€

O štetnosti i posledicama korišćenja opojnih droga vode se kampanje, mladi se edukuju na razne načine, ali i pored toga broj narkomana u Novom Sadu raste. Takva situacija posledica je činjenice da su cene droge u našem gradu niže nego u regionu, kao i toga da je droga dostupna na gotovo svakom koraku.

Iz više nezavisnih izvora smo istražili koliko koštaju određene psihoaktivne supstance. Najjeftinije su marihuana, spid, ekstazi i tzv. krokodil droga.

Tako cena grama marihuane iznosi 1000 dinara, dok se pet grama može dobiti i za 3000 dinara.

U tom opsegu se kreće i spid – jedan gram košta oko 1.000 dinara. Jedna tableta ekstazija rakođe košta 1.000 dinara.

Primera radi, spid pojačava stanje budnosti i smanjuje osećaj umora, takođe je u žargonu poznat i kao studentska droga, koja se koristi ne samo za žurke, već i za ispitne rokove. Smanjuje apetit, tj. osećaj gladi i žeđi, a pritom korisnicama daje neobičnu energiju i želju za brzinom.

Većina ga uzima da bi pojačali doživljaj muzike i atmosfere, a najčešće se uzima kada žurka već počne, a ne pre.

Ekstazi takođe pojačava doživljaje, ali i opušta. U žargonu je poznat kao droga ljubavi, jer mnogi korisnici izražavaju pozitivna osećanja prema okolini. Takođe se znoje i piju dosta vode.

Bio je reprezentativac, odličan đak, a onda je počeo da se drogira… Sad je u Lazi

Krokodil droga, poznata po užasnim posledicama i izazivanu živih rana, koja se pravi u kućnoj varijanti od svega i svačega, odnosno od teških metala, snažnih otrova i analgetika takođe se može kupiti u Novom Sadu na bazi benzena.

Zavisnici je uglavnom koriste kao zamenu za heroin, a košta od 700 do 1.500 dinara.

Cena grama MDM-e koja ima slična dejstva kao ekstazi kreće se između 30 i 35 evra.

Najskuplje droge su kokain i heroin. Cena za gram kvalitetnijeg, odnosno čistijeg heroina iznosi od 40 do 50 evra, dok cena za gram kokaina košta od 50 do čak 120 evra, takođe u zavisnosti od sastava.

Po nekim istraživanjima, u Novom Sadu najviše je zavisnika od metadona, jer se mnogi narkomani leče upravo supstitucionom terapijom, koja podrazumeva korišćenje ovog leka.

Međutim, tačan broj zavisnika je nepoznat, a ono što naročito zabrinjava jeste da se starosna granica pomera ka mlađim generacijama, od kojih neki prvi kontakt sa drogom imaju već u osnovnoj školi.

Ispovest majke narkomana

Aleksandra Aleksić

komentara

Klikni da objaviš komentar

    • U srednjoj skoli na casovima sma vise naucila o narkoticima nego sto ste se vi informisali pre pisanja ovog teksta. Spid je amfetamin, nije MDM nego MDMA koja je zapravo glavni sastojak ekstazija (MDMA + kofein, amfetamin i sl). A takve cene su na trzistu vec 10 godina, tako da nista novo niste rekli 😀

446 Shares
446 Shares
Share via
Copy link