Magazin

Više od 3.000 ljudi iz Srbije tužilo NATO zbog osiromašenog uranijuma

kosovo 99
Printscreen

Još dve nove tužbe protiv NATO alijanse biće predate sudu u Beogradu, kaže advokat Srđan Aleksić, pravni zastupnik oko tri hiljade građana Srbije koji traže odštetu zbog korišćenja osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja 1999. godine na prostoru Kosova i Metohije.

Prethodna tužba podneta je pre godinu dana, prosleđena i pravnim službama NATO saveza, međutim još uvek nije stigao nikakav odgovor.

Tužbe su sastavljene u saradnji sa italijanskim advokatom koji je uspeo da dokaže maligna oboljenja kao posledicu koju su imali italijanski vojnici nakon službovanja na KiM tokom agresije 1999. Svih 250 slučajeva u kojima je Italijan učestvovao dobila su pravosnažne osuđujuće presude, pa Aleksić ocenjuje da je slučaj srpskih građana snažan, sa vrlo čvrstim dokazima.

Pored jedne podnete i dve najavljene tužbe, srpski advokat najavljuje podnošenje novih u narednom periodu.

Kako objašnjava Aleksić, reč je o vrlo specifičnom tumoru i u svim tim slučajevima je dokazano da su u njihovoj krvi bili teški metali. Isto je kako kaže i kod naših vojnika, rezervista, ali i civila koji su se nalazili u zonama bacanja bombi, s tim da su njihovi slučajevi još teži.

Tužbe su prevedene na engleski jezik, sud je dao rok za izjašnjenje, a Aleksić podseća da NATO i pored sedišta u Briselu ima svoju kancelariju u okviru Ministarstva odbrane Srbije, te da je očekivano da se tužba bez problema uruči.

– Radi se o oboljenjima kancera istim kao kod italijanskih vojnika koji su kasnije došli na područje Kosova od naših vojnika, policajaca, rezervista i oficira. Zbog identičnog slučaja želim da na identičan način i naši građani budu obeštećeni – kazao je za Prvu ovaj niški advokat.

Iz razloga što se podnose posebne tužbe za svakoga od 3.000 i više građana Srbije, zbog enormnih troškova postupaka i veštačenja, Aleksić je otkrio da su oni predložili da se u svim ovim procesima dođe do vansudskog poravnanja. Međutim, za sada se čeka bilo kakva reakcija Alijanse i njihove kancelarije u Beogradu koja i dalje nije potvrdila da je prva tužba, iz prošle godine, pristigla na njihovu adresu.

Heroj Renato Grbić spasao još jednu ženu iz ledenog Dunava: Nije htela da mi pruži ruku

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • pa zar ima nekoga ko veruje ovom čoveku…onaj bivši novinarčić…kosovac…Dragan Damjanović…čak ga je predložio i za akademika u nekom svom nadri udruženju nadri stručnjaka …kakve tužbe …kakve gluposti…italijanski vojnici su tužili svoju državu…gde ima da pobedjeni tuži pobednika za naknadu štete tim pre što izmedju osiromašenog uranijuma i kacera nikada nije dokazana veza…pa osiromašeni uranijum je medju 20 najčešćih elemenata u prirodi…okruženi smo sa njime…i najvažnije…uopšte nije došlo do porasta broja obolelih od kancera u Srbiji…prosek je isti kao što je i bio pre bombardovanja 99 godine…srdjan aleksić je isto ovako pompezno najavljivao i tužbe rezervista i šta je bilo…baš ništa…Ja ne mogu da verujem da ta Advokatska komora dopušta svom članu da se ovako igra sa ljudskim sudbinama…ovo je smejurija…

208 Shares
208 Shares
Share via
Copy link