Magazin

Brnabić komentarisala situaciju u Ukrajini, pa ekspresno dobila packu od Zaharove

ana zaharova
Printscreen / Collage

Nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov javno rekao da nije planiran razgovor predsednika Rusije i Srbije i time poslao poruku pre svega srpskoj javnosti o tome kakvi su zaista odnosi između rukovodstva dve države, premijerka Srbije dobila je momentalni odgovor na svoju percepciju ukrajinske krize od strane Marije Zaharove, portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Iako nam države možda nisu bratske u ovom trenutku, narodi to svakako jesu, jer je više od 80 odsto građana Srbije u principu protiv bilo kakvih sankcija Rusiji.

Iako se nadao da će sa ruskim predsednikom razgovarati o ceni, kvalitetu  i snabdevanju gasom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ipak će morati da sačeka sudeći po rečima Peskova.

– Zasad nema planiranih razgovora u rasporedu u narednim danima, ali to ne znači da takav razgovor ne može biti organizovan veoma brzo. Znate da su kontakti sa Beogradom naš prioritet, oni su naš saveznik i prijateljska zemlja, pa će razgovor biti održan ako bude potrebe – kazao je Peskov.

Nakon ovog prinudnog sletanja rusko-srpskih odnosa, svoj skormni doprinos pogoršanju odnosa dala je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je rekla kako Rusija danas radi isto ono što su mnoge zemlje sveta radile Srbiji 1999. i 2008. godine, misleći na bombardovanje i samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

– Kada velike sile biraju koju će rezoluciju UN da poštuju u potpunosti a koju da prekrše, onda dođe do međunarodnog pravnog poretka gde imate samo vladavinu sile. Rusija danas radi ono što su neke druge zemlje uradile nama 1999. i 2008. godine. Koriste iste fraze, da su morali da napadnu da bi sprečili potencijalni genocid – kazala je između ostalog Brnabić.

Ona je takođe rekla da politički Srbija nije neutralna i da je naša zemlja izabrala “najhrabriji put” koji je sasvim u skladu sa svim principima međunarodnog prava.

Ako poštujete svoj teritorijalni integritet, morate onda poštovati teritorijalni integritet svih međunarodnih priznatih država. Mi smatramo veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine – dodala je premijerka.

Da ruska diplomatija ne sedi na ušima i da prati čak i izrečeno na televiziji Hepi možemo zaključiti iz izjave Marije Zaharove koja je ekspresno reagovala na ove reči srpske premijerke.

– Takve ocene su neumesne i čini mi se da je time sve rečeno – kazala je Zaharova.

Zaharova: Olbrajt bila ideolog bombardovanja Beograda, umrla pred godišnjicu svojih „dostignuća

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

29 Shares
Share via
Copy link