Magazin Srbija

Mladen razvalio tragača u kvizu „Potera“, osvojio 500.000, a glave mu mogla doći laž sa društvenih mreža

Zabluda kviz potera
Foto: Screenshot / RTS

Popularni kviz „Potera“nas već godinama drži prikovanim za televizore ponedeljkom uveče, gde sa uživanjem posmatramo okršaj takmičara i opasnih tragača koji se takmiče u znanju.

Uvek se obradujemo kad neko od njih uspe da na kraju odbrani osvojenu sumu, a u jučerašnjoj epizodi svi smo navijali za mladog menadžera za digitalni marketing iz Smederevske Palanke, Mladena Milanovića (31).

On je uspeo da samostalno odbrani 500.000 dinara, nakon što je sve druge takmičare nadmudrio tragač Milan Bukvić, pokazavši fenomenalno znanje – dao je 19 tačnih odgovora u „finalnoj poteri“ i čak dva puta vratio tragača.

Ali da krenemo redom…

„Popričaćemo na kraju emisije“

Već prilikom predstavljanja Mladen je „zapao za zub“ voditelju Jovanu Memedoviću, ali i tragaču, kada je opisivao profesiju kojom se bavi, slikovito objašnjavajući da je on zadužen za puštanje iritantnih oglasa i reklama na YouTube-u.

– Vi? Popričačemo posle kad završi ova emisija – duhovit je bio Memedović, na šta se Mladen samo nasmejao.

Milanović je tokom prve igre osvojio respektabilan iznos od 115.000 dinara, ali je on odlučio da prihvati izazov tragača i opredeli se za višu ponuđenu sumu, prihvatajući veći rizik.

– S obzirom na to da sam prvi put u kvizu i pošto imam tremu, kad uračanum te faktore – ići ću na višu – iznenadio je sve prisutne Mladen i izazvao aplauz.

Dva pitanja su izazvala posebnu pažnju u borbi sa tragačem – na jednom je izašao kao pobednik, a na drugom se spotakao.

Bili Piton došao glave tragaču

Prvo je nadmudrio Milana poznavanjem domaće kinematografije, prepoznavanjem kultne rečenice iz filma „Maratonci trče počasni krug“ – „Razumem ja vas ali, razumite i vi mene“.

Mladen potera maratonci
Foto: Screenshot / RTS

U pitanju je naravno čuvena replika koju izgovara Bili Piton, kojeg maestralno glumi Zoran Radmilović.

Međutim Milan nije mogao da se seti odgovora, ubeđen da se radi o Bati Stojkoviću i „Balkanskom Špijunu“.

Tragač Bili piton
Foto: Screenshot / RTS

– Ne volim ja filmove Dušana Kovačevića mnogo – rekao je tragač, na šta mu je Memedović samo odgovorio sa „Auuuu“.

Opasnost širenja lažnih vesti na društvenim mrežama

Na drugom pitanju u kojem se tražilo ime kapetana grčke mornarice, osuđenog na kaznu zatvora zbog odbijanja da učestvuje u NATO agresiji 1999. godine, Mladen je dao pogrešan odgovor, dok je tragač odgovorio ispravno.

Potera bombardovanje
Foto: Screenshot / RTS

Međutim, za pogrešan odgovor takmičara nije bilo krivo neznanje, nego raširena lažna vest koju je pročitao na društvenim mrežama.

Naime, kako piše Blic, pre par godina internetom se proširila vest da je čovek pod imenom Stefanos Panajotis umro, a njemu je pripisano da je širom Grčke tokom agresije na našu zemlju organizovao proteste i blokirao NATO avione u pokušaju sprečavanja bombardovanja.

„Ovom velikom čoveku, do današnjeg dana nijedna naša vlast se nije zahvalila, niti mu je pomenula ime!? Slava mu i hvala! Podelite sliku da što više ljudi vidi ovog heroja! Zaslužio je to!!!“, pisalo je u pomenutoj objavi uz sliku potpuno druge osobe – Vanđela Dule.

Zabluda kviz potera
Foto: Screenshot / RTS

Tačan odgovor na pitanje je znao tragač Milan – reč je o Marinosu Ricudisu, istorijskoj ličnosti, kapetanu Grčke ratne mornarice, koji je zbog odbijanja da naređenja da učestvuje u bombardovanju SRJ, osuđen na dve i po godine zatvora.

Kasnije je za svoje zasluge odlikovan u Srbiji.

Upravo je ovo primer gde se vidi poguban uticaj društvenih mreža u širenju lažnih vesti, kao i da objave na ovoj vrsti socijalnih medija uvek moramo uzeti sa rezervom, jer nas mogu dovesti u zabludu.

„Prokleti Bili Piton!“

Srećom, Mladen je uspeo da se nekako izvuče u borbi protiv tragača, a zavidno znanje je pokazao i u finalnoj poteri.

Potpuno sam je, nakon što su ostali takmičari ispali, dao čak 19 tačnih odgovora, a 2 puta je vratio Milana.

Nakon što je osvojio pola miliona dinara, ostali takmičari su došli da mu čestitaju, a tragač je sve vreme ponavljao „prokleti Bili Piton“, ne mogavši sebi da oprosti grešku.

Šta drugo reći, osim svaka čast. „Hrabro, sa srećom i sa znanjem“, baš kao što je voditelj Memedović zaključio.

Memedoviću bi na stilu pozavideo i Džejms Bond, kao mladić bio opak frajer (FOTO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
131 Shares
131 Shares
Share via
Copy link