Balkan Vesti

Eskobar: Zaboravite da je Kosovo Srbija i pređite na „Kosovo i Srbija su EU“

gabrijel eskobar
Foto: N1

Gabrijel Eskobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, gostovao je na N1 i govorio o trenutnoj situaciji između Prištine i Beograda.

“Moram reći da je sastanak predsednika Vučića s premijerom Kurtijem bio zaista dobar, vrlo profesionalan i miran. Bilo je ohrabrujuće videti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU Borela i gospodina Lajčaka”, rekao je.

Escobar je kazao da su ohrabrivali Prištinu da bude konstruktivnija i fleksibilnija, kao i da je video da za to postoji volja. Poručio je, između ostalog, da niko ne treba da strada zbog registarskih tablica i da dve strane treba da budu okrenute evropskim rešenjima.

“Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa”, naglasio je.

On je u intervjuu za N1 naveo da je došao s porukom da u međunarodnoj zajednici vlada ogromna zabrinutost zbog potencijalne eskalacije nasilja povodom mera koje je implementirala kosovska vlada.

“Tokom posete Prištini, Mitrovici i Beogradu stekao sam utisak da su sve strane posvećene traženju mirnog rešenja za izlazak iz ove krize. I to je poruka koju ću odneti u Vašington: verujem da će obe strane pronaći kompromisno rešenje koje će narodu na Kosovu omogućiti miran život“, rekao je Escobar.

Na pitanje da li je izneo neki predlog za rešavanje pitanja ličnih dokumenata i registarskih oznaka, naveo je da Sjedinjene Države nisu deo pregovaračkog procesa koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije.

“Proces predvodi Evropska unija, a mi podržavamo taj proces, tako da svi predlozi i preporuke dolaze od EU“, dodao je.

Na konstataciju da je prisustvovao pregovaračkom procesu u Briselu, rekao je da nije bio deo pregovora i da je tu bio samo kao podrška.

“Moja uloga bila je da ohrabrim obe strane da budu konstruktivne i fleksibilne, da pošaljem poruku da SAD u potpunosti podržavaju ovaj proces, kao i da je reč o procesu koji je od ogromnog značaja za evroatlantsku zajednicu i rešavanje spora između Kosova i Srbije. Ali pored toga, želim da naznačim da je ovaj proces veoma važan i za SAD, kao i da smo uključeni u njega, te da ćemo insistirati na implementaciji rešenja koja izađu iz ovog procesa. Takođe, tražićemo načine da stvorimo prilike koje će pružiti političku i ekonomsku podršku, dovesti do izgradnje kapaciteta i omogućiti nam da učinimo sve što možemo kako bi ova rešenja bila funkcionalna za obe strane“, kaže Eskobar.

Na pitanje kako je moguće da njegovo prisustvo nije ohrabrilo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da bude fleksibilniji, budući da je Amerika značajan partner Kosova, Eskobar je kazao da jesu ohrabrivali Prištinu da bude konstruktivnija, kao i da je video da za to postoji volja.

“Vidite, mi jesmo značajan partner i oni jesu naši partneri, tako da s Kosovom imamo zaista otvorene dijaloge. I jesmo ih ohrabrivali da budu fleksibilniji i konstruktivniji. I video sam da postoji dobra volja. Oni imaju svoje brige, pa smo i to uzeli u obzir. I dalje ćemo se oslanjati na naše partnerstvo s Kosovom, ali i na dobru volju i popravljanje odnosa između SAD-a i Srbije. I zato želim jasno da naglasim: nakon današnjeg dana, ima mesta za optimizam“, istakao je sagovornik N1.

Vučić: Priština tražila da Srbija prizna Kosovo da bi izbori bili održani i tamo

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

62 Shares
Share via
Copy link