Magazin

Kakva je to “mirna žena koja ne izaziva batine”? Sram te bilo “muškarčino” sa mudima ko suvim smokvama

Pogledala sam video u kom radnik obezbeđenja pred jednim supermarketom u Beogradu glavom zverski nokautira ženu srednjih godina A.M. nakon kraće rasprave oko deteta koje je žena zatekla ispred prodavnice.

Iako je nesrećna žena zadobila teške telesne povrede, ovaj fićfirić je nastavio prema svedočenju očevidaca i dalje da joj preti. A za svoj zverski napad u prvi mah nije odlukom tužilaštva dobio pritvor već samo novčanu kaznu od 15.000 dinara.

Tek nakon što je policija obnovila slučaj sa promenjenim tužiocem, posle nekoliko dana podneta je krivična prijava i napadač sa svim karakternim karakteristikama “pičkice” osumnjičen je za nanošenje teških telesnih povreda.

Zašto sam ovako vulgarna? Zašto ga nazivam pičkastim fićfirićem? Zato što bih volela da vidim da li mogu rečima da ga isprovociram da me nokautira, pa da objasni pred tužilaštvom da “sam sama kriva”. Jer žene su “uvek krive za batine koje su dobile”.

Ko je radnik obezbeđenja koji krvnički poput zveri prilazi ženi i glavom je udara toliko silno da ona od udarca pada na pod? Čime je zadojen? Ko ga je tukao u detinjstvu i čime? Zašto ima osećaj niže vrednosti? Ima li kod kuće ženu, ćerku, ima li majku, sestru, prijateljicu? Šta bi ovaj fićfirić rekao kada bi njih neko oborio od siline udarca glavom na pod? Da li bi mu “pilo vodu” opravdanje da su provocirale nasilnika?

Kada vidim nasilje bilo koje vrste, a posebno nasilje nad ženama, ne mogu da zamislim da postoji tužilac koji to rešava sa polovinom minimalca.

Ne mogu da verujem da čoveka sposobnog i spremnog da nokautira ženu pušta na slobodu, ko ‘ticu na grani, da ide takav nasilan kud god, da ponovi nasilje ako mu dođe, ako neko isprovocira njegov evidentno krhki živčani sastav.

Šta bi se dogodilo da policija nije obnovila sa promenjenim tužiocem slučaj?

Ovaj fićfirić bi platio 15.000 i vratio se na posao da ponovi danas sutra nasilje.

Sumnjam da bi glavom krenuo na neku mrcinu od 2 metra sa venama poiskakalim po rukama i vratom ko u bivola, ali žena… žena je “tako idealna” da fićfirić oslobodi svoje komplekse, da se osili, da demonstrira silu i vrlo zabrinjavajući mentalni sklop. Jer to je žena, slabija, nemoćnija, neko ko “sme da se tuče ako provocira”.

Ovaj fićfirić, nažalost, imao je vrlo očekivano podršku njemu sličnih koji su pisali komentare:

“Ko zna šta mu je kravetina rekla.”

“Možda je gospođa krala po prodavnici pa je morao da je opomene!” (nisam znala da se lopovi opominju udarcem u glavu)

“Biće nasilja nad ženama sve dok se malo ne smire, previše talasaju.”

Šta znači da se žena smiri?

Kakva je to “mirna žena koja ne izaziva batine”?

Nisam znala da postoje merila na osnovu kojih nasilnici znaju da l’ je žena zaslužila batine ili ne.

Kapiram da je za nasilnike smirena žena ona koja ćuti, koja se ne upušta u polemiku, koja se ne brani, koja zna kad treba da ućuti, koja je pokorna, smerna, zakopčana, skrušena, zaključana u stan sa decom, namirisana zaprškom, a kad muž dođe sa posla, u tišini bez mnogo priče servira jelo, sklanja tanjire za njim, ako je nervozan, ćuti da ga ne izbaci iz takta jer kad ga izbaci iz takta može se desiti da je udari.

“A jesam li ti lepo rekao da me ne provociraš kad dođem s posla!!!”. Žena rumenog obraza plače kraj šporeta u kuhinji.

Za sve “muškarce” sklone da udare ženu pod izgovorom da ih je provocirala želim da kažem da NEMA OPRAVDANJA ZA NASILJE!

Možeš mi 1.000 puta biti tata, ili muž, ili brat.

Mogu ti 1.000 puta u lice reći da si govno, ako si govno.

Mogu da branim svoj stav. Mogu da pričam kad mi se priča. Mogu da oblačim šta želim da oblačim. Mogu da zakasnim sa posla. Mogu da zaboravim da skuvam ručak. Mogu da se borim za svoja prava.

Mogu da te pitam zašto piješ. Mogu da odvedem decu. Mogu da ti kažem da nisi odgovoran, ako nisi odgovoran.

Mogu da povisim ton.

Mogu da nastavim da pričam kad mi kažeš “umukni više!”

I sve to nije i ne može biti razlog da me udariš.

Da bilo ko udari ženu. Nasilje NEMA opravdanje.

A ako ne možeš sebe da obuzdaš, ako ne možeš mirno da razgovaraš, ako ne možeš da kažeš u redu, sad mi se ne priča, nisi u pravu, ili hajde da to razjasnimo, ili da ustaneš i izađeš, okreneš glavu, izbrojiš do deset, prijaviš policiji ako žena radi bilo šta što je za prijavu,razvedeš se… onda nisi odmakao dalje od pećinskog čoveka sa toljagom u ruci čija je jedina svrha da nosa toljagu, čupa ženu za kosu i donosi, ako uspe, lovinu.

Volela bih da znam šta je ova žena rekla ovom fićfiriću i da onda te iste reči izgovori mrcina od dva metra sa bivolskim vratom, samo da bih videla da li bi tako i na njega pojurio da ga nokautira glavom.

Sram te bilo “muškarčino” sa mudima ko suvim smokvama. Jel ti sad ovo pomerilo žicu da dođeš da me nokautiraš?

Moraćemo da biramo između muškarca u tetkinoj haljini i primerka koji prdi ponosno

Čitajte Luftiku na Google vestima

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

887 Shares
887 Shares
Share via
Copy link