Beograd Vesti

Naprednjaci uhvaćeni na delu dok lepe huškačke plakate, pa obesili noseve i pobegli (VIDEO)

naprednjaci plakati

Plakati koji targetiraju političke predstavnike desnice oblepljeni su po čitavom Beogradu, a odbornik koalicije „Moramo“ i predsednik pokreta „Izbor za našu opštinu – Batajnica“ Milan Ljutovac u noći 13. marta se usprotivio ovoj vrsti napada na sopstvene političke neistomišljenike.

Podsećamo, reč je o plakatima koji su postavljeni po celom gradu, a na kojima su Milica Đurđević Stamenkovski, Boško Obradović i Miloš Jovanović. Na njihovim glavama je albansko keče, a tu je i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Ljutovac objašnjava da je sinoć kada se vraćao kući na ulici primetio grupu ljudi iz Srpske napredne stranke, među kojima su bili odbornici naprednjaka u opštini Zemun Boško Radovanović i Vukašin Bojović, kao i aktivista vladajuće partije Novica Pantelić.

Mislio je, kako kaže, da se vraćaju sa nekog sastanka, ali je nakon što je po dolasku kući na društvenim mrežama video da je grad oblepljen plakatima protiv predsednika Dveri Boška Obradovića, Novog DSS-a Miloša Jovanovića i Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski, seo u kola i krenuo da obilazi Batajnicu.

Bila je izlepljena pomenutim plakatima, pa je stoga rešio da obavesti policiju koja je stigla kad je u centru grada, sa kantom lepka, zatekao ljude iz SNS-a koje je i ranije te večeri video na ulici.

– Baš u tom trenutku se parkira i policijski automobil, i ja izlazim s kamerom, malo sam emotivnije reagovao, bio sam ubeđen da ne shvataju koliko je duboka poruka koju šalju tim plakatima. Mi moramo kao odbornici, kao funkcioneri, da pokažemo drugim ljudima kako da se bave politikom. Ovo trovanje je unazadilo Srbiju poslednjih 30 godina – upozorava Ljutovac.

Kaže i da je policija reagovala krajnje ozbiljno. Nakon što je prekinuo snimanje, stopirali su auto sa naprednjacima koji su pokušali da odu s lica mesta, zaplenili kantu s lepkom, sve ih legitimisali, uzeli podatke i odveli u policijsku stanicu.

– U razgovoru s nadređenima (policajci) su prenosili informacije s terena. Preneli su svaki detalj, ništa nisu slagali, od mene zasad sve pohvale policiji – ističe Ljutovac.

Dodaje, međutim, da ga mnogo više brine što u Srbiji nemamo demokratski izgrađeno društvu, i što je odnos prema političkim protivnicima i dalje kao devedesetih godina prošlog veka: „Ko god ne razmišlja isto, stavljen je na stub srama.“

– Ja jesam politički neistomišljenik sa ljudima koje sam juče branio, ali mene su roditelji učili da branim ljude koji sebe ne mogu da brane. Danas su to Boško Obradović, Miloš Jovanović i Milica Đurđević Stamenkovski, sutra ćete biti vi, prekosutra ja – upozorava Ljutovac izražavajući strah da će takva atmosfera dovesti do opasne polarizacije društva.

Višenedeljno targetiranje desnog dela opozicije od strane vlasti ušlo je u novu fazu – otvoreno crtanje meta na čelu, oličenu u opasnim plakatima koji mogu da u potpunosti ugroze jedan deo opozicionih predstavnika. Plakati, neskrivene pretnje na vajber grupama, te uvrede sa skupštinske govornice za vlast su „politički kolorit“. Na sve to, sada su se aktivirali i „bočni“ napadi na porodice opozicionih predstavnika. Sve to predstavlja samo nastavak „lova na veštice“ koju je vlast pokrenula početkom godine i zbog čega su udari na desnicu do sada najjači.

Sudeći po svemu što je viđeno u prethodnih nekoliko nedelja, naprednjaci i njen lider Aleksandar Vučić krenuli su otvoren, politički obračun sa delom opozicije.

I nedeljama pre kulminacije napada na desni spektar, Vučić je u svojim obraćanjima kritikovao kako on kaže neodgovornu politiku ovih stranaka prema pitanju Kosova. Takav tretman prema partijama na desnom političkom spektru počeo je gotovo uporedo sa narativom da treba da se formira pokret ili blok okupljen oko centra koji će biti podjednako kritičan prema ekstremnoj levici i desnici.

Ipak, poslednji dani doneli su intenziviranje napada na opoziciju sa desnog spektra.

Izvor: N1, Nova

Tuča na izboru za prvog naprednjaka grada Niša, momci s kapuljačama specijalni gosti

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

97 Shares
Share via
Copy link