Mnogi ljudi ne mogu odole kad se pred njima nađe pladanj sa ukusnim sirevima, koji, ukombinovani zajedno sa domaćim suhomesnatim proizvodima i čašom kvalitetnog belog vina, predstavljaju idealan uvod u bogatu gozbu.
U nekim državama, poput Francuske, sir se ne smatra samo za predjelo, već i desert, a moguće je da će vas iznenaditi da preterana konzumacija pojedinih vrsta može dovesti do povećanja nivoa lošeg holesterola.
Dok su neke vrste sireva pune masnoća i soli i nemaju veliku nutritivnu vrednost, druge nude dovoljno proteina, vitamina i zdravih bakterija da bi ih smatrali zdravim.
Kada je reč o sirevima, dijetetičari i nutricionisti su saglasni da je ovo pet najzdravijih vrsta koje možemo da konzumiramo, piše Index.
Mocarela
Sa 22,2 grama proteina na 100 grama, mocarela se smatra za jedan od najzdravijih sireva. Ona ima niži udeo zasićenih masnoća i natrijuma, a dobar je izvor kalcijuma, fosfora i cinka, koji su važni za zdravlje kostiju.
Takođe predstavlja dobar izvor bakterija Lactobacillus casei i Lactobacillus fermentum – dva važna probiotika koji podstiču zdravlje creva.
Kozji sir
Ovaj mekan i kremast sir ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, uglavnom zahvaljujući činjenici da je napravljen od kozjeg mleka.
Kozje mleko je bogato vitaminom A i riboflavinom (vitamin B2), a takođe sadrži i manje laktoze od kravljeg mleka, što je dobra vest za one koji ne podnose laktozu.
Sveži sir
Sa visokim sadržajem belančevina i vitaminima B i B12, sveži sir već je godinama dobro poznata zdrava hrana.
U 100 grama svežeg sira nalazi se 14 grama proteina, koji su zaslužni za izgradnju mišića i osećaj sitosti. Mnoge vrste svežeg sira takođe sadrže bakterije, koje mogu da pomognu u jačanju imunološkog sistema i poboljšaju probavu.
Parmezan
Parmezan takođe sadrži dovoljno proteina i kalcijuma, ali i vrlo malo laktoze, zbog čega je lakše probavljiv od većine sireva koji se prave od kravljeg mleka.
Takođe je bogat natrijumom, pa ga ne treba konzumirati u velikim količinama.
Švajcarski sir
Ovaj rupičasti sir bio je u užem izboru za superhranu 2017. godine, kada su korejski istraživači otkrili da sadrži vredan probiotik, nazvan Propionibacterium freudenreichii.
Prema studijama, ovaj probiotik može da pomogne u smanjenju upalnih procesa, u borbi protiv infekcije, pa čak i da uspori proces starenja.
Švajcarski sir ima i zavidne količine vitamina B12, kalcijuma i fosfora, kao i proteina i kalcijuma.
Izvor: Index
Smederevac pravi najukusniji srpski specijalitet – cena vrtoglava, ali sjajan afrodizijak
Dodaj komentar