Magazin Vesti Novi Sad

Najvažniji datumi u istoriji Novog Sada

Mnogo je datuma značajnih za Novi Sad i događaja i ljudi koji su zaslužni za Novi Sad kakav danas izgleda. Naš grad nema samo jedan rođendan vredan spomena, mnogo ih je, jer se svakim danom rađalo nešto novo, bolje i veličanstvenije ili podseća na strahote koje se ne smeju zabooraviti. Pogledajte koji su to najvažniji datumi u istoriji Novog Sada, a ako smo nešto zaboravili, slobodno dodajte u komentarima.

1. februar – Novi Sad je dobio status slobodnog i kraljevskog grada. Građani Petrovaradinskog šanca otkupili su 1748. godine od carice Marije Terezije status slobodnog i kraljevskog grada i time omogućili brži razvoj grada, do tada sputavan županijskom i vojnom vlašću.

16. februar – Srpski intelektualci osnovali u Pešti Maticu srpsku 1826. godine,sa ciljem da pomaže književni list Serbske Letopisi, današnji Letopis Matice srpske. Kasnije je preseljena u Novi Sad, a prva skupština Matice srpske održana je 12. maja 1864. godine.

26. april – Početak deportcije novosadskih Jevreja u logore, 1944. godine. Procenjuje se da je oko 70 odsto nacionalne zajednice novosadskih Jevreja ubijeno u Drugom svetskom ratu.

29. jun – Započeo prvi Exit festival koji je trajao 100 dana, a sledeće godine 2001. premešten je na Petrovaradinsku tvrđavu, gde se od tada održava. Dobio je mnogobojne nagrade, a svake godine okuplja sve više ljubitelja muzike. Na besplatne koncerte, predstave, tribine i filmske projekcije dolazili su mladi, iz okoline i drugih gradova Srbije. Održana su koncerti, predstave, filmske projekcije, žurke i performansi.

exit_2016_main_stage

16. jul – Osnovano Srpsko narodno pozorište 1861. godine

24. septembar – Oboren najlepši rekord – u novosadskom porodilištu na ovaj datum 2014. godine rođeno je najviše beba – 38, od čega 19 dečaka i isto toliko devojčica.

30. septembar – Prvi tramvaj prošao ulicama Novog Sada davne 1911 godine, ali je bio u funkciji do istog datuma 1958. godine.

prvi_tramvaj_novi_sad
Izvor: Facebook Stare fotografije Novog Sada

1. oktobar – Otvorena prva pošta u Novom Sadu 1853. godine.

13. oktobar – Novi Sad je 2016. godine izabran za evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu.

18. oktobar – Godine 1692. postavljen je kamen-temeljac Petrovaradinske tvrđave jednog od najznačajnijih austrijskih strateških utvrđenja u borbi protiv Turaka, a danas jednog od omiljenih mesta turista i simbola Novog Sada.

23. oktobar – Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije ušle su 23. oktobra 1944. godine u Novi Sad i time okončale trogodišnju okupaciju.

9. novembar – Jedinice srpske vojske pod komandom majora Vojislava Bugarskog ušle su u Novi Sad 9. novembra 1918. godine. Dan uoči tog događaja, Srbi su već preuzeli vlast od dotadašnjeg, mađarskog Magistrata.

20. novembar – Novosadski Otvoreni Univerzitet (Radnički Univerzitet “Radivoj Ćirpanov”) osnovan je 20. novembra 1952. godine, ali je kao pravni naslednik Narodnog univerziteta, koji je osnovan 1919, prisutan u Novom Sadu punih 90 godina. NOU je dobio svoju konačnu formu 1968. godine kada je u njegov sastav ušao i Kulturno-informativni centar Grada.

PetrovaradinskaTvrdjava-NoviSad-volim

16. decembar – Prvi novosadski gradonačelnik, Dimitrije Bugarski imenovan je 16. decembra 1788. godine. Grad, do tada, nije imao gradonačelnika, jer je to zvanje u Austriji postojalo samo u većim gradovima. Vlasti su, zbog austro-turskog rata koji je vođen u neposrednoj blizini grada, nastojale da učvrste gradsku vlast i izborom gradonačelnika.

Pročitajte više o istoriji Novog Sada

75 Shares
Share via
Copy link