Magazin Novi Sad

Novi Sad posle rođendanske žurke: Jesam li vam još uvek lep? Mlad odavno nisam, ćelavim ubrzano i pluća su mi slaba

Pothodnik novi sad
Foto: Ilustracija/ mojnovisad.com

Grad Novi Sad juče (1. februara) je proslavio 275. rođendan. Društvene mreže bile su prepune emotivnih čestitki Novosađana, ali i gorkog žala što njihov grad sve manje liči na ‘starog sebe’.

Da Grad Novi Sad može svima nama da odgovori na čestitke, kako bi to izgledalo? Da li bi bilo nešto ovako?

Moje Novosađanke, moji Novosađani,

zvao sam vas, govornica ova moja ne radi. Zvao sam vas i prethodnih godina u pomoć nebrojano puta, valjda ni ostale ne rade. Ili ste zauzeti. Razumem. Dalekih rođaka i prijatalja, poznanika i retkih komšija, setimo se samo kad nas pametni telefoni podsete na njihov datum rođenja. Šta sam ja vama, kad mi toliko lepih želja danas poslaste?

Sigurno mesto za podizanje porodice ni sam više ne verujem da jesam. Dok neki klinci mašu okolo mačetama, a roditelji im za sigurne glasove mlate i ucenjuju, to nikako ne mogu biti. Ne mogu vas sačuvati od nasilja i od vas samih.

Jesam li vam još uvek lep? Vidim sebe oronulog, ulica prepunih rupa i zapušenih kanalizacija. Izvinite za svaku poveću kišu. Za svako govno što vam vratim iz utrobe svoje.

Ćelavim ubrzano. Gubim drveće i zelene površine brže nego Dunav me zapljuskuje. Pluća su mi slaba, plitko dišemo svi bez parkova i poslednjih oaza.

Mlad odavno nisam. U meni su nove samo ilegalne gradnje, „kulturne stanice“, kladionice, gradski odbori stranaka i pokreta, tržni centri. Pokušavam da se setim neke nove osnovne škole… S nestrpljenjem čekam prvi asfalt na ulicama periferije.

Čemu ljubav kad vam ni bogatstvo ne donosim? Gradski ćup jeste pun, zahvaljujući rasprodatom javnom zemljištu i visokim nametima, ali da li vidite išta od toga i vi? A ne vidite ni one pare koje se u mene slivaju u velikim količinama, sa svih strana. Tako musave, njihovu ukletost osećam u svakoj svojoj pori. Kažu da sam lekovit, da ih brzo perem, greha vlasnike oslobađam.

Jasno, volite me jer ste u mome naručju rođeni? Mora da je to onda? Ali, volite li i sve one zbog kojih je moj zagrljaj sve širi i širi? Vole li i oni mene? Ima li mesta za sve u naručju ovom? Statistika kaže: rastem! Urbanisti brzo dodaju: ucrtavaj nova naručja, podiži spratnost!

Dragi moji, hvala, ali ne hvala na čestitkama.

Ako me zaista volite, ispunite mi neke od ovih želja:

  • Spasite mi institucije, poštujte zakone, oduprite se korupciji, odreknite se nepotizma, bratije i izraza „imam svoje ljude za sve“.
  • Ne pljujte me, smeće usmerite ka kanti.
  • Skloni točkove sa to malo moje zelene površine.
  • Javite se kad vas u pomoć zovem.

Izvor: Facebook/Ekološki front Novi Sad

Lament nad Novim Sadom

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

70 Shares
Share via
Copy link