Magazin

Veterinari sumnjaju u istinitost podataka o broju godina najstarijeg psa na svetu, vlasnik objavio tajnu dugovečnosti

o_29145635_1280
Foto: Patricia De Melo Moreira/Afp/Profimedia

Mogu li psi da živi duže od trideset godina? To su se zapitali veterinari širom sveta nakon što je portugalski mastif Bobi doživeo neverovatan životni vek od čak 31 godine i 165 dana.

Do sada nikada nije zabeleženo da pas može doživeti tako duboku starost, koja bi u ljudskim godinama iznosila neverovatnih 200 godina.

Ginisova knjiga rekorda preuzela je zadatak da istraži istinitost prijavljenih godina. Smeđe-beli Bobi stigao je na svet 11. maja 1992. godine, prema izjavi vlasnika. Preminuo je 21. novembra u portugalskom selu Konkueiroš gde je proveo celi život sa vlasnikom Leonelom Kostom i njegovom porodicom.

Mediji su, odmah nakon što je pas uvršten u knjigu rekorda, počeli sa pisanjem o tajnama njegove dugovečnosti.

No, odmah su se počele pomno posmatrati njegove fotografije snimljene 1999. godine. Na njima se vidi pas čije šare na šapama izgledaju drugačije nego Bobijeve. Nameće se, naravno, pitanje je li to uopšte taj pas.

Iako je Bobijev datum rođenja bio unesen u nacionalnu bazu podataka kućnih ljubimaca, on nije nužno tačan – ako vlasnik kaže datum, on se ne proverava.

Kad je pas stariji, teže je proceniti starost, pa je veća mogućnost pogrešne procene veterinara, koji u tom slučaju mora da veruje vlasniku. Kad se svemu tome doda činjenica da genetsko testiranje kojem je pas podvrgnut nije potvrdilo koliko on tačno ima godina, nego samo da je reč o starijem psu, stvari postaju sve sumnjivije.

– Svesni smo pitanja u vezi sa Bobijevim godinama, tako da je istraga u toku – rekao je portparol Ginisove knjige rekorda. Deni Čembers, veterinar i član Veća Kraljevskog koledža veterinarskih hirurga, podelio je mišljenje mnogih stručnjaka.

– Niko od mojih kolega veterinara ne veruje da je Bobi zapravo imao 31 godinu – rekao je za “Guardian”, pozivajući Ginisovu knjigu rekorda da objavi proverene dokaze.

Bobijev slučaj privukao je pažnju zagovornika sirove prehrane i kritičara komercijalne hrane za kućne ljubimce, koji tvrde da je ona štetna za pse. Bobi je, prema rečima svog vlasnika, jeo samo ljudsku hranu i slobodno trčao naokolo. Bio je to njegov recept za dugovečnost.

U svojoj praksi veterinari susreću brojne pse koji dožive duboku starost, ali radi se o psima koji nisu gojazni, za razliku od Bobija, zbog čega je mnogima njegova navodna starost još sumnjivija.

Bobi je preuzeo Ginisovu titulu najstarijeg psa na svetu od Spajka, čivave iz Ohaja, koji je 2022. preminuo u dobi od 23 godine i sedam dana. Najstariji zabeleženi pas bio je australijski pas Blui, koji je preminuo 1939. u dobi od 29 godina i pet meseci, prenosi Jutarnji list.

Najskuplji pas na svetu je prodat za 2 miliona €, u pitanju je “vrsta koja se ne može vezati”

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link