Lifestyle Vesti Novi Sad

Najstarija kuća u Novom Sadu? Kuda se išlo Trčikom? Evo zanimljivosti o našem gradu

Već dugo ste u Novom Sadu, a ne znate ove činjenice? Neki su ovde proveli i čitav život, a nisu čuli za ove zanimljive istorijske podatke o našem gradu. Stariji Novosađani se sigurno sećaju, makar iz priče, tramvaja Trčike, dok mlađi imaju neku drugu asocijaciju.

tvrdjava-novisad-vece
Foto: Aleksadndar Milutinović ©

Najstariji bunar u Novom Sadu je onaj iz 1720. godine i nalazi se kod najstarije kuće u gradu Kod belog lava. Ova kuća je građena u baroknom stilu u vreme kada je posle Dunavske ulice još bilo močvarno tlo. Bogatiji stanovnici kopali su bunare u svojim kućama i ovo je jedan od njih. Bez obzira na to, Novosađani su i dalje češće koristili dunavsku vodu jer je bila bolja za pranje i kuvanje. Tada se u varoši pojavilo novo zanimanje, putundžije koje su konjskim zapregama donosili vodu s Dunava i prodavali je.

Arheolozi su utvrdili da su na desnoj obali današnjeg Novog Sada postojala naselja i u II i III veku pre nove ere. Dokument, koji se smatra dokazom o prvom naselju u Novom Sadu, jeste povelja Ugarskog kralja Bele Četvrtog iz 1237. godine.

Izvor: Facebook Stare fotografije Novog Sada
Izvor: Facebook Stare fotografije Novog Sada

Najlepša plaža na Dunavu, novosadski Štrand je otvoren 1911. godine. Dugo godina do Štranda je vozio tramvaj Trčika koji je imao lokomotivu i tri vagona i polazio je iz Železničke ulice, a na plažu se išlo i lađama i fijakerima.

Krajem XVII veka nad desnom obalom Dunava, na grebenu Fruške gore, počinje gradnja Petrovaradinske tvrđave.

Spomenik žrtvama racije je rad vajara Jovana Soldatovića, a otkriven 1971. godine. Posvećen je žrtvama Novosadske racije.

Prvi bioskop je otvoren 1910. godine, čuveni Apolo, dok Korzo Novi Sad dobija 1913. godine.

Novi-Sad-prolece-2016-8
Foto: Aleksandar Kamasi

Vernici 6 šest različitih veroispovesti imaju svoje verske objekte u Novom Sadu: hrišćani (pravoslavci, protestanti, katolici, grkokatolici), jevreji i muslimani.

Dunavska ulica je posle Zlatne grede najstarija u starom jezgru grada. Jedno vreme zvala se Petrovaradinska ulica, jer je tuda vodio put prema Dunavu i pontonskom mostu za Petrovaradin.

Više o najlepšim novosadskim fotografijama

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

855 Shares
855 Shares
Share via
Copy link