Magazin

Ove istorijske činjenice o Novom Sadu sigurno ne znate

Bilo da ste rođeni Novosađani ili volite da dolazite u ovaj grad, ove zanimljive činjenice iz istorije Novog Sada su vam sigruno promakle.

Možda ste bežali sa časova istorije, pa mi smo baš zbog toga izdvojili nekoliko interesantnih podataka o našem gradu iz istorije za koje verovatno nikada niste čuli.

prvi_tramvaj_novi_sad
Izvor: Facebook Stare fotografije Novog Sada

Tanurdžićeva palata trebalo je da bude sagrađena i sa suprotne strane, te bi iznad ulica Modene bile prekrivena staklom, po ugledu na tržnice iz Zapadne Evrope. Ona je izgrađena 1933/34. Godine za jednog od najpoznatijeg novosadskog trgovaca Nikolu Tanurdžića. Tanurdžićevu palatu  je projektovao arhitekta Đorđe Tabaković. Smatra se da je ona najbolji primer racionalne arhitekture bez ornamenata iz „Bauhaus” estetike.

Spomenik Đuri Jakšiću u Dunavskom parku je delo vajara Jovana Soldatovića, a deca su, kako je i sam vajar govorio, pozlatila njegovo krilo.

Fontana ,,Devojka sa rogom izobilja‘‘ koja je okružena raznobojnim cvećem je postavljena davne 1912. godine. Ona je delo vajara Đorđa Jovanovića. Skulptura prikazuje devojku koja u ruci drži rog izobilja, još od antičkih vremena, što simboliše obilnost i ishranu.

dunavski-novi-sad
Aleksandar Milutinović

Na mestu Dunavskog parka je bilo Dunavsko jezero do 1911. godine, kada je ono isušeno, zasađen je i uređen park. Zanimljivo je i to da su se na kraju Dunavske ulice su se čamci vezivali.

Gradska biblioteka u Novom Sadu radi na tradiciji Srpske čitaonice novosadske, osnovane 1845. godine. Nakon nešto manje od 2 decenije na čelo Čitaonice dolazi dr Svetozar Miletić, a u Čitaonici je bio sekretar i Jovan Jovanović Zmaj.

biblioteka-novisad
Foto: Milenko Stanković ©

Na prostoru Trga mladenaca se nekada nalazila Žitna pijaca, pa se tako ovo mesto zvalo Brašnarski trg. Nakon  što je ona uklonjena, prostor je preuređen i dobija ime Jelisavetin trg, Vilsonov trg, pa Lenjinov trg, da bi na kraju dobio ime Trg mladenaca. Ovaj Trg je danas prepoznatljiv po kapiji želja i bunaru želja vajara Mladena Marinkova.

Više o tome zašto ne treba posetiti Novi Sad

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

322 Shares
322 Shares
Share via
Copy link