Beograd Koronavirus

Baka Nada je najstarija Beograđanka, a zbog mera Vlade prepuštena je sama sebi

Nadežda Pavlović ima 108 godina i najstarija je Beograđanka. O njoj je punih 18 godina vodila brigu 65-ogodišnja  Ljiljana Andrejević, koja zbog mera kućne samoizolacije ne može više da je obilazi.

Baku Nadu sada obilazi samo medicinska sestra Zavoda za gerontologiju i to u jutarnjim satima, kako bi se postarala o njenog higijeni. Tokom preostalog dela dana, baka je ostavljena bez neophodne pomoći i podrške.

Otkako je stupilo na snagu vanredno stanje, vanredno je i u domu baka Nade. Kako bi imao ko da brine o njoj i u popodnevnim satima, ali i vikendom, njen sedamdesetšestogodišnji sin angažovao je privatnu medicinsku sestru, koja sada zbog policijskog časa ne može da je posećuje.

– Veoma mi je teško kada znam da o njoj sada nema ko da brine. Nju treba neko da okupa, presvuče, a sada je osuđena da vikendom nema nikakvu negu – kaže Ljiljana.

– Gerontodomaćica koja je mene menjala je smela samo do ulaznih vrata da joj donese namirnice, ali ne i da uđe. Ujutru joj dođe medicinska sestra, ali to nije dovoljno, pa ju je i po podne i uveče obilazila privatna medicinska sestra sa Kanarevog brda. Pošto radi privatno, ona ne može da dobije potvrdu da se kreće u vreme policijskog časa – ispričala je zabrinuta Ljiljana.

Kako objašnjava, medicinska sestra dolazila je taksijem dva puta dnevno, što je bilo dovoljno da pokrije ostatak dana i vikende kada ne dolazi kućna nega.

– Njen sin joj je plaćao taksi, ali sada žena nema radni nalog da bi mogla da se kreće. Od danas je pooštrena i zabrana kretanja tokom vikenda, tako da je prepuštena sama sebi. Sva sreća, pa njen sin zna da kuva, pa može da spremi ručak, inače ne znam šta bi – zabrinuta je Ljiljana.

Redakcija Novosti, koja je i donela ovu priču o problemima najstarije Beograđanke, uputila je pitanja Sekretarijatu za socijanu zaštitu Grada Beograda, ali do objave teksta nisu dobili odgovor o tome na koji način i u kom kapacitetu je organizovan rad gerontodomaćica u vanrednom stanju.

Uvođenje mere kućne izolacije za osobe starije od 65 godina razdvojilo je Nadeždu Pavlović i njenu gerontodomaćicu Ljiljanu Anrejević. Zajedničku jutarnju šetnju sada su zamenile hodom od kreveta do kuhinje, ali svaka za sebe u svom stanu.

Ljiljana je pre desetak dana napunila 65 godina, tako da ne sme dalje od ulaznih vrata, pa svoju prijateljicu ne može da obiđe i odnese joj namirnice. Ritual spremanja eliksira od svežeg voća, koji je u danima virusa preko potreban, nakratko su prekinule, pa spravljaju napitak svaka za sebe. A brigu o baka Nadeždi, o kojoj je Ljiljana do sada vodila računa, preuzeo je njen sin.

Izvor: M.Stanojković/ Novosti.rs

Ilona je najstarija Novosađanka, korone se ne boji, a kad bi mogla da vrati vreme sve bi promenila

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

220 Shares
220 Shares
Share via
Copy link