Lifestyle Magazin

Neobične i papreno skupe: 5 namirnica za koje treba da podignete kredit u banci

kavijar
Foto: Profimedia

Da nam nije Zasavice verovatno ne bismo znali da je jedna od najskupljih namirica na svetu – magareće mleko. Kilogram sira koji se od njega pravi košta i do 1.000 evra pa iako nam je taj rezervat prirode nadohvat ruke, malo ko će imati priliku da u životu proba taj delikates.

Pridružuju mu se i druge luksuzne namirnice i sastojci koji su izuzetno skupi jer su retki i neobični.

Među dvadeset najskupljih sastojaka su ekstradevičansko maslinovo ulje, Lambda, napravljeno od grčke sorte maslina Kroneiki, kraljevske kamenice, pilići sorte Ayam Cemani, vrhunska japanska govedina Wagyu, kafa Kopi Luwak i med koji skupljaju profesionalni penjači iz pećina na severozapadu Turske, piše Pun kufer.

Na tom spisku je i mnogo češća vanila koja je skupa jer mora ručno da se opraši i to u jedinom danu u godini kad cveta.

Najskuplji začin na svetu je šafran s cenom većom od 10.000 dolara po kilogramu. Potrebno je, naime 150 hiljada cvetova šafrana da bi se dobio jedan kilogram začina.

Ipak, u prvih pet najskupljih sastojaka srećemo prave ekstravagance.

Crna lubenica

To retko voće ponovo nas vodi u Japan. Zbog osetljivosti se proizvedi manje od deset hiljada godišnje, pa cena jedne lubenice može dostići i 6.000 dolara. Čest su venčani dar u Japanu.

Plavoperajna tuna

Ima nekoliko sorti (i sve su ugrožene) i sve su cenjene, a rekord u ceni drži primerak od 278 kilograma koji je 2020. u Tokiju prodat za 1,8 milion dolara.

Beli tartufi

Skuplji su od crnih tartufa i posebno su cenjeni oni iz okoline Pijemonta. Traže ih svinje i psi tartufari. Zbog njihove cene, ali i vrlo intenzivne arome, uglavnom se koriste u vrlo malim količinama.

Kavijar

Kavijar je sinonim za luksuz. Skup je jer se ikra skuplja ručno. Svetski rekord najskupljeg dugo je držao kavijar Golden Almas iz Irana poznat po baršunastom ukusu i ceni od gotovo 35.000 dolara po kilogramu.

Pretekao ga je kavijar Strottarga Bianco, koji je danas ne samo najskuplji kavijar na svetu, nego i najskuplji prehrambeni proizvod koji košta 113.000 dolara po kilogramu.

U čemu je tajna? Pa, posut je 22-karatnim zlatom. To nimalo ne utiče na ukus, ali utiče na cenu.

Zlatni listići

Strottarga Bianco doveo nas je do broja jedan najskupljih prehrambenih sastojaka. Jestivo zlato. Pravo zlato čistoće između 22 i 24 karata sasvim je sigurno za jelo i dugo se koristi u visokoj kuhinji.

Sasvim je bezukusno, ali lepo izgleda pa je redovan ukras, najčešće na dezertima ili u koktelima, na svečanim i skupim događajima.

Listići su tanki, pa možda i možete da priuštite malo pakovanje da „doterate“ šniclu. To je moderno ovih dana.

Izvor: Pun kufer

Otkrijte mesto u Srbiji gde se pravi najskuplji sir na tržištu

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link