Srbija

Otkrijte mesto u Srbiji gde se pravi najskuplji sir na tržištu

Na jugu Vojvodine ušuškan je Specijalni rezervat prirode, koji je skoro pa slučajno tu otkriven. Mesto na kom se mogu pronaći biljni i životinjski rariteti, gurmanluci od mesa mangulice i magarećeg mleka, kampovati i glampovati, ali i kupiti poseban sir čija cena dostiže 1.000 evra za kilogram. Krenite putem Zasavice, svega 90 kilometara od Beograda, da saznate zašto baš ovaj rezervat prirode nosi epitet najlepšeg u Srbiji.

Kako je Zasavica postala rezervat?

Kada se na ovo područje uputio Pokret gorana iz Sremske Mitrovice, tamo su zatekli potpuno neispitanu površinu u kojoj su odmah videli potencijal. Uloženim trudom utvrdili su da je Zasavica stanište značajnim primercima flore i faune u čije očuvanje je potrebno uključiti stručnjake, ali i visoku zaštitu. Tako je 1997. Zasavica dobila status prirodnog dobra I kategorije, pa samim tim uživa zaštitu države. Tada je učinjeno nešto što nije bila praksa, kako je Zasavica na brigu dodeljena upravo Pokretu gorana, koji je nevladina organizacija.

Zasavica na svetskoj mapi

Veoma brzo je usledilo članstvo u Europark federaciji, istaknutoj Evropskoj organizaciji koja se zalaže za očuvanje i promociju nacionalnih parkova. Kamp u Zasavici najčešće ugoščava svetske putnike, koji mu se uvek rado vraćaju. U ovom rezervatu ćete pronaći biljku Aldrovandu, kojoj je Zasavica jedino stanište u Srbiji, kao i vrstu ribe Umbra, koja je retka i jedini je predstavnik svoje porodice u Evropi. Sve ove osobenosti podigle su interesovanje za Zasavicu koja je neretko u fokusu razgovora svetski priznatih naučnika.

Autor: Nikola Johnny Mirkovic/Unsplash

Šta treba videti u Zasavici?

Kada kročite na tlo Zasavice krenite putićem pravo do Vizitorskog centra. Postavljen je sa idejom da bude cenralno mesto okupljanja, koje će vam pružiti najbitnije informacije, ponuditi vam smeštaj, suvenire i približiti vam delatnosti Zasavice kroz panoe i fotografije. Objekti u Zasavici izgrađeni su u istom stilu, sa očuvanjem prirode i okoline na umu. Osim turista, društvo će vam praviti rode, dabrovi, zečevi, krave i konji. U toku svog razgledanja imaćete priliku da vidite:

  • Dolap: Očuvan sistem za navodnjavanje
  • Etnografski muzej: Etno soba u kojoj su izloženi poljoprivredni predmeti, pokućstvo i alati koji će vas vratiti u domaćinstva 19. i 20. veka.
  • Bircuz kod dabra: Prostor u kom ćete pronaći sve što vam je potrebno za pripremu hrane kada se u Zasavici zadržite.
  • Potok sa lokvanjima
  • Mini zoo-vrt
  • Igralište za decu
  • Skulpturu magarca napravljenu od pruća
  • Prostor za odmor

Iskusite blagodeti rezervata prirode

Pravi način da sagledate Zasavicu iz svih uglova i osetite njegovu specifičnu energiju jeste upravo da se upustite u niz aktivnosti koje ona nudi. Posebno popularna aktivnost među posetiocima je vožnja turističkim brodom. Brod Umbra plovi 40ak minuta kroz najlepši rukavac i tada će vam se ukazati šarenilo područja od kojih je Zasavica sačinjena. Ovaj ugođaj koštaće vas svega 300 dinara, a to je skoro pa simbolična cena kada shvatite kakva privilegija vas očekuje. Kroz priče o močvari, pašnjacima, šumovitim predelima i njihovim stanovnicima sprovešće vas vodiči puni entuzijazma i spremni da odgovore na svako pitanje.

Na vodu možete da se otisnete i u čamcima koje ćete samostalno veslati. Pecaroši su posebno rado viđeni gosti u Zasavici, gde se hvataju u koštac sa više od 25 vrsta ribe. Pravila kao i svuda postoje, pa posebno naglašavamo da je potrebno da imate makar dnevnu dozvolu za pecanje. Ne želite da rizikujete da svojim nepoštovanjem lovostaja ili pravila platite kazne od više hiljada dinara.

Sir od hiljadu evra – šta ga to čini posebnim?

Proizvodi iz Zasavice njen su zaštitni znak. Magareće mleko je biser svih mleka, bogato vitaminima A, C, D, E, I, i proteinima koji ojačavaju organizam. Zbog svojih karakteristika izuzetno je teško za obradu, a cena jedne litre je nekada veća i od 5.000 dinara. Tehnolozi zaposleni u Zasavici pronašli su način da od njega naprave sir. Sam proces je izuzetno kompleksan i mnogo košta, a rezervat se time posebno ponosi.

U prodavnici proizvoda, ali i online poručivanjem, možete kupiti 50 grama sira za 6.000 dinara. Takođe, pakuju ga i u luksuzna pakovanja koja su skoro 2.000 dinara skuplja. Pored sira, Zasavica prodaje razne proizvode od magarećeg mleka, ali i od mangulice i konjskog mesa. O svemu ovome, ali i o svi blagodetima koje vas čekaju u ovom rezervatu na jugu Vojvodine, pročitajte mnogo više na linku: Rezervat Zasavica.

Svoju posetu možete završiti dobrim obrokom u restoranu u Zasavici, na čijem meniju su razni paprikaši, pečenje i riba, domaće supe i kolači. Ne čudi što se turisti nekada upute u ovaj rezervat prirode upravo sa ciljem da gustiraju specijalitete koje nigde drugde ne mogu da probaju.

Okolina Zasavice

Sve navedeno inspirisaće vas da u Zasavici provedete što više vremena, a tada možete istraživati i njegovu uzbudljivu okolinu. Uputite se u Sremsku Mitrovicu, Rumu ili Novi Sad, a za najbolji smeštaj sa bajkovitim pogledom skoknite do Fruške Gore. Jedan klik na Fruška gora smeštaj olakšaće vam potragu za najudobnijim apartmanom ili velikom planinskom kućom.

Iskusite Zasavicu već prvog sledećeg vikenda, prepustite se svim njenim čarima i otvorenog uma isprobajte što više proizvoda specifičnih za ovaj unikatni rezervat prirode.

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

76 Shares
Share via
Copy link