Magazin

Najpoznatiji sportski trofeji i takmičenja na svetu

Od fudbala, preko golfa, do tenisa – ovo su najpoznatiji sportski trofeji na svetu i takmičenja u okviru kojih se oni dodeljuju. Svaki trofej za tim koji se takmiči predstavlja posebnu motivaciju, pa nekada i više od same činjenice da će tim osvojiti prvo mesto. Pogledajte koja to najprestižnija priznanja priželjkuju svi sportisti.

Dizajn sportskih trofeja nosi značajnu simboliku, i to je ono o čemu proizvođači trofeja vode računa. Za savet u vezi ove teme smo upravo kontaktirali kompaniju Alveto Beograd koja često snabdeva naše šampione. Neki od njih dospeli su do zvezda – u pitanju su ova svetska takmičenja, sa oštrom konkurencijom i svetskom slavom koja ih prati.

#1 FIFA World cup

Međunarodno fudbalsko takmičenje za čiji se pehar bore 32 zemlje, još od jula 1930. godine. Tada je održano prvo takmičenje na kome je domaćin bio Urugvaj, a prvenstvo se održava na svake 4 godine – takmičenje se nije održavalo od 1942. do 1946, zbog Drugog svetskog rata.

Na ovom takmičenju se od 1991. godine takmiče i ženski fudbalski timovi, a trenutni svetski prvak je Nemačka, koja je pobedila na prvenstvu 2014. godine u Brazilu, u finalu sa Argentinom. I nemački ženski tim je trenutno prvi u svetu, a Brazil je zemlja sa najvećim brojem titula – imaju 5 pobeda i njihov tim je jedini koji je učestvovao na svakom takmičenju, od početka.

Srbija je osvojila Svetski kup 1991. godine.

#2 The Championships, Wimbledon

Prestižno tenisko takmičenje, najstariji i najugledniji grend slem teniski turnir. Prvi turnir održan je 1877. godine, i tom prilikom pehar je odneo Spenser Gor. Održava se svake godine u junu ili julu u Sveengleskom klubu u Vimbldonu u Londonu, i jedini je veliki teniski turnir koji se igra na originalnoj, travnatoj podlozi.

Pobednik poslednjeg takmičenja je Rodžer Federer, odnosno Garbinje Muguruza u ženskoj ligi, a naš teniser Novak Đoković do sada je odneo 3 pobede.

Postoji više kategorija u okviru ovog takmičenja:

  • muški mečevi;
  • ženski mečevi;
  • parovi – muški i ženski igrači;
  • parovi istog pola;
  • juniorski turniri – pojedinačno i u parovima;
  • za tenisere preko 35 i 45 godina.

Postoje mnoge zanimljivosti vezane za ovaj turnir: gledaoci se goste isključivo jagodama sa kremom, a na terenu nema nikakvih sponzora. Turnir se više ne prekida zbog kiše, jer je 2009. ugrađen pokretni krov radi zaštite.

Zanimljiv je i pehar koji pobednici dobijaju: napravljen je od pozlaćenog srebra, a na njegovom vrhu se nalazi mali ananas. On je tu kao simbol velikog bogatstva, jer se u vreme nastanka ananas gotovo uopšte nije mogao naći, osim na trpezama najbogatijih ljudi. Ovo svedoči i o elitizmu koji se provlači kroz razne aspekte takmičenja.

#3 National Hockey league – Stanley cup

Najpoznatiji svetski trofeji ne bi mogli da sačine listu, da nema čuvenog hokejaškog takmičenja, koje se prati u celom svetu, ali je i od velike važnosti za skandinavske zemlje, severnu Evropu, Kanadu, Rusiju i Ameriku.

U NHL ligi trenutno učestvuje 31 tim, 7 kanadskih i 24 američka.

NHL je takmičenje staro 101 godinu – prvo se odigravalo od decembra 1917. do marta 1918, kada su pobedili Montreal Canadiens. Taj tim nosi i najviše titula, 25, a poslednju titulu osvojili su Pittsburgh Penguins.

Pehar koji se dodeljuje pobednicima je impozantan: težak je preko 15 kilograma, visok skoro 90 santimetara, i jedinstven je – na pobednički pehar graviraju se imena igrača, trenera i ostalih članova kluba koji je odneo pobedu. Zanimljivo je da se ne pravi novi pehar za svakog pobednika, već se on seli svake godine kod novih šampiona. Za njega se vezuju brojne tradicije i anegdote, poput one sa pobedničkim ispijanjem šampanjca iz njega.

#4 National Basketball Association (NBA) League

NBA liga sastoji se od 30 timova, jednog kanadskog i 29 američkih, koji se za titulu bore od 1946. godine. Podeljena je na Zapadnu i Istočnu konferenciju, a svaka ima po tri divizije.

U regularnoj sezoni se odigraju 82 utakmice, od oktobra do aprila, a najvažniji su:

  • All Star Weekend – kada se subotom održava raznovrsan program i takmičenja, a nedeljom se odvija All Star utakmica, i ovde navijači imaju veliku ulogu: oni biraju po 5 igrača za utakmicu iz svake konferencije, kao i trenere i stručne štabove koji će se pojaviti na parketu pred sudijama.
  • Playoff – počinje sredinom aprila i u njega se plasira po 8 najboljih timova iz svake konfederacije. Pobednici se sastaju u finalu koje se održava sredinom juna.

Među najboljim NBA igračima su Majkl Džordan, Karim Abdul Džabar i Medžik Džonson, a od srpskih se ističu Vlade Divac, Nikola Jokić i Boban Marjanović.

#5 Superbowl

Ovo je finalna utakmica Nacionalne fudbalske lige – misli se, naravno, na američki fudbal, izuzetno popularan u Americi. TV prenos Superboula i povezanih festivala je najgledaniji program u Sjedinjenim državama, a pored samog sportskog takmičenja veliko interesovanje bude i spektakularni nastupi svetskih muzičara, pre utakmice i u pauzi.

Prvi Superboul odigrao se u januaru 1967. godine, i tom prilikom su pobedili The Green Bay Packers – i. Najviše titula, precizno 6, ima tim The Pittsburgh Steelers, a u poslednjem takmičenju pobedili su Philadelphia Eagles.

Share via
Copy link