Uncategorized

Koji je najatraktivniji sport na svetu?

Plaža, zgodna tela, narandžasta lopta, druženje i smeh, pehari, fer igra, odmor iz snova. Znate li o čemu je reč? Nije odbojka.

Ovaj sport nastao je iz težnje da se igra napravi dinamičnijom, atraktivnijom i bržom. Većina sportova menjala je pravila baš iz tih razloga, jedino rukomet nije. Stoga se igra prebacila na plažu. Reč je o rukometu na pesku.

rukomet_na_pesku_klub_2areg
Foto: Facebok BHC 2areg

Nastao je u Španiji, pre nekih dvadesetak godina i od tada postaje sve popularniji, a prvo Evropsko prvenstvo odigrano je 2000. godine. Plaži retko ko može da odoli, a kad se tome još dodaju zgodni sportisti eto načina da se odmor učini aktivnijim i zabavnijim.

Pravila ovog sporta razlikuju se od pravila dvoranskog rukometa. Igra se kraće, dva perioda po deset minuta, a golovi mogu vredeti dva poena, ako se daju iz piruete; ili tzv. cepelin, a golmanov pogodak takođe se vrednuje duplo. Dozvoljeni posed lopte je kraći, nema vođenja i generalno cela igra je dinamičnija i brža, tako zanimljivija i gledaocima i samim igračima. Igraju tri igrača i golman.

Sa dolaskom proleća omogućeni su i novi načini rekreacije, a ukoliko ste ljubitelj rukometa ili sporta uopšte, pokušajte da se oprobate i u ovom sportu. Na novosadskom Štrandu postoji teren, a tamo ćete često zateći momke iz kluba 2areg kako vredno treniraju. Ovi momci spremaju se za master takmičenje u Solunu koje se održava od 20. do 22. maja. Jedan od njih, Marko Perleta za Luftiku govori nešto više o tom sportu.

– Ja sam dugo trenirao rukomet, i onda sam sa drugarima iz kluba Lavovi, prešao na rukomet na pesku. Zanimljivije je, brže i zabavnije, a plaže i druženja nikad nije dosta – priča Marko.

Nažalost, zanimljivo je da iako u Srbiji postoje dva turnira koja su svrstana u top deset evropskih takmičenja u rukometu na pesku, i zavidni uspesi rukometaša, ovaj sport i dalje ostaje nepoznanica i retko dospeva na sportske strane. Nema ulaganja, a sponzorstva su retka.

rukomet_na_pesku_klub_2areg
Foto: Facebok BHC 2areg

Sa problemima u finansiranju susreće se i klub 2areg. Prema rečima igrača Marka Perlete, ovaj sport je mnogo više od hobija. Iako je parola kluba Drugarstvo pre svega ovi momci su ozbiljno posvećeni igri i ostvarivanju rezultata na međunarodnom nivou.

– Čim počne lepo vreme izlazimo napolje i treniramo, za sada se pripremamo za Solun, za šta nam treba dosta novca, a do sada smo većinu troškova odlaska na međunarodne turnire snosili mi. U potrazi smo za sponzorima, jer ne vidimo kako ćemo drugačije da isfinansiramo odlazak – objašnjava Marko. Ove godine trebalo bi da otputuju i na takmičenja u Holadniju, Italiju, i ponovo na turnire u Mađarsku i Bugarsku. Trenutno su među osam najboljih ekipa u svetu, što je zaista značajan uspeh, naročito za državu koja nema tačno regulisan položaj rukometa na pesku u pravnim osnovama. Zanimljivo je da su baš zbog toga momci iz kluba 2areg imali poteškoće pri učlanjavanju u Rukometni savez Srbije.  Ovaj klub osim muške ekipe, ima i ženski tim, koji je podjednako uspešan,a ženska ekipa 2arega takođe je osvajala mnogobrone medalje na međunarodnim takmičenjima. O popularnosti ovog sporta u svetu govori i činjenica da je dvoranski rukomet izbačen iz postave sportova Olimpijskih igara mladih 2018. godine, a umesto njega stavljen je rukomet na pesku. To je poslednja lestvica u promociji rukometa na pesku u redovne sportove OI.

klub_2areg_rukomet_na_pesku
Foto: privatna arhiva

Druženje sa drugarima uz aktivno letovanje, Marku su ipak najjači utisci iz dugogodišnjeg bavljenja ovim sportom. Pre rukometa na pesku, on se dvoranskim rukometom bavio 15 godina. Za Luftiku otkriva još jednu zanimljivost iz pravila ovog sporta.

– Nema pravila kada je reč o pobedniku, budući da se igra u dva seta, u slučaju da obe ekipe osvoje po jedan, pobednik se dobija izvodjenjem penala. Samim tim je neizvesnije i nikad se ne zna šta će biti – priča Marko. Klub 2areg je našao tek jednog sponzora, kompaniju iz Bačke Palanke, ali on se nada da će uspeti da pronađu još nekog poštovaoca mladih talentovanih sportista koji čuvaju ugled Srbije u svetu.

Saznajte ko su novosadski sokolovi

 

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


51 Shares
Share via
Copy link