Film

Najpoznatiji filmovi o plesu

Ples se smatra tajnim jezikom duše, a plesači Božijim sportistima. On potiče od prvih civilazcija kada su plesači plesnim ritualima slavili bogove ili ih molili za neko čudo. Ples je jedna od tema kojom reditelji vole da se bave, s toga predstavljamo vam neke od najpoznatijih plesnih filmova.

Dirty dancing

Još od davnina dame i mladići uzimali su privatne časove kod najuglednijih plesnih učitelja kako bi na balovima i žurkama mogli da očaraju prisutne, pa su se tako neretko rađale ljubavi između učenika i instuktora. Jedna takva ljubav prikazana je i na bioskopskom platnu. U pitanju je čuveni film Dirty dancing. Priča se odvija početkom 60-ih godina prošlog veka, u vreme kada su se na zapadu polako počeli prihvatati prisniji, odnosno prljavi plesovi. Sedamnaestogodišnja Bejbi letnji raspust provodi zajedno sa roditeljima u odmaralištu u Katskilsu. Igrom slučaja upoznaje instruktora Džonija u kojeg se kroz plesne pokrete i zaljubljuje. Njihova zapanjujuća koreografija se generacijama prepričava, a pesma „Time of my life” uz koju plešu postala je evergreen hit.

dirty-dancing-film-ples

Shall we dance

Da plesati može svako, pa čak i „onaj sa dve leve noge”, dokazuje srednjovečni advokat po imenu Džon Klark koji se odlučuje da krene na kurs plesa. Na časove se upisao ne iz ljubavi prema plesu, već zbog lepe žene koju je vraćajući se sa posla svakodnevno viđao kako stoji na prozoru plesne škole. Kada se ispostavi da mu instruktorka nije lepa devojka sa prozora, Džon se razmišlja da li da nastavi sa kursom. Međutim, shvativši da se zaljubio u ples nastavlja plesati, a ne samo to, on se prijavljuje i za najveće čikaško takmičenje. Zbog treninga Džon je stizao kući kasnije, raspoloženije, što je usadilo crv sumnje u njegovu suprugu. Beverli, misleći da joj suprug ima ljubavnicu unajmljuje privatnog detektiva koji joj ubrzo saopštava šokantnu istinu.

shall-we-dance-filmovi-ples

Pogledajte najgore rimejkove filmova

Strictly ballroom

U svakoj sportskoj disciplini postoje pravila koja se moraju poštovati, pa tako i u plesu postoji lista sa koracima koji se smeju i mogu koristiti u koreografijama, a ukoliko se takmičar ne prirdžava propisa biće sankcionisan. Upravo se to desilo i australijanskom plesaču Skotu Hejstingsu, junaku filma Strictly ballroom. Skota napušta partnerka nakon poraza koji je bio rezultat njegovog nepridržavanja strogih pravila vezanih za korake. U potrazi za novom plesačicom, upoznaje početnicu Fren. Očaran njenim paso doble-om odlazi u njen dom, gde ga njena rodbina uči autentičnim koracima ovog plesa. Njih dvoje se krišom počnu pripremati za sledeće veliko nadmetanje. Međutim, neposredno pred takmičenje vođen jednim jedinim ciljem – osvojiti Pan Pacifik Grand Prix, Skot odbacuje Fren i odlučuje se pripremati sa profesionalkom Liz.

Strictly-Ballroom-filmovi-ples

Step Up

Film „Step Up” jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih plesnih filmova. Da ljubav prema plesu može čoveka da vrati na pravi put dokazuje i glavni lik, mladić Tajler. On zajedno sa svoja dva druga demolira umetničku školu, međutim biva uhvaćen i osuđen na 200 sati dobrotvornog rada koji mora da odraditi u toj ustanovi. Za vreme izdržavanja kazne upoznaje se sa balerinom Norom koja se priprema za nastup. Njen plesni partner se povredio i ona je u potrazi za zamenom, ali neuspešno. Igrom slučaja, opaža Tajlera i njegov talenat za hip-hop. Predlaže mu da zauzme Andrejevo mesto, na šta on pristaje. Tokom proba, između njih dvoje se bude varnice, a Tajler poželi da se upiše u ovu školu. Kao prijemni bi mu se računao nastup sa Norom. Međutim, Andrej se oporavlja i Nora odlučuje da nastupi s njim.

step-up-film-ples

Ovaj film prati četiri serijala: Step Up 2: The Streets, Step Up 3D, Step Up Revolution i Step Up: All In

Pročitajte još: Filmovi snimani u Novom Sadu

Black Swan

Da u plesu nije sve sjajno najbolji je pokazatelj film „Black Swan”. On dočarava rad i život balerine Nine koja žudno želi da dobije glavnu ulogu u baletu „Labudovo jezero”. Ovo ostvarenje prikazuje i onu ružniju stranu plesa koji mnogi ne poznaju – krvave prste, povrede, žuljeve, razočarenja i stres. Njujorčanka Nina živi sa majkom Erikom koja je i sama bila balerina. Želeći ćerki uspešnu karijeru Erika se pretvara u mamu poručnika imajući 100 procentnu kontrolu nad ćerkinim životom. Nina uspeva da dobije ulogu belog labuda, dok njena, do tada, suparnica Lili temperamentom više odgovara crnom labudu. Suparnice postaju prijateljice i Lili pokušava da otrgne Ninu od mamine kontrole. Tada se iz mlade Nine budi crni labud koji joj preti da će je uništiti.

black-swan-filmovi-o-plesu

Anita Čolak

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

25 Shares
Share via
Copy link