Vesti Zdravlje

Nutricionisti tvrde da ovih 5 napitaka dovode do gojaznosti i dijabetesa

nezdrava pića

Udovoljavanje želje za slatkim može imati cenu za naše zdravlje, ali ne mora se nužno raditi o desertima. Od gaziranih pića do voćnih sokova, mnoga popularna pića puna su dodanih šećera, što negativno utiče na celokupno zdravlje.

Neki napici takođe mogu uzrokovati insulinsku rezistenciju i debljanje. Nutricionistkinja Trista Best i dijetetičarka Krutika Nanavati otkrile su o kojim je pićima reč.

1. Gazirani sokovi

Gazirani napici prepuni su šećera, a redovno konzumiranje istih moglo bi naštetiti našem zdravlju i struku. Ti gazirani sokovi omogućuju brz dotok glukoze u krvotok, što dovodi do skokova nivoa šećera u krvi i izaziva niz štetnih metaboličkih učinaka.

– Gazirana pića bogata su dodanim šećerima i često sadrže više od 40 grama po porciji. Visok sadržaj fruktoze brzo povećava nivo šećera u krvi, što dovodi do skokova insulina. S vremenom to može uzrokovati insulinsku rezistenciju, značajno pridonoseći nakupljanju trbušne masnoće – kaže Nanavati za SheFinds.

2. Energetski napici

Energetska pića mogu povećati nivo šećera u krvi. Prepuni veštačkih zaslađivača i kofeina, ovi napici mogu dovesti do porasta nivoa glukoze. Štaviše, prekomerna konzumacija energetskih pića može pridoneti nakupljanju sala na trbuhu.

Nanavati upozorava: “Ovi napici ne sadrže samo visoke količine šećera već i kofein i druge stimulanse. Sadržaj šećera u energetskim napicima može dovesti do brzih skokova šećera u krvi i posledičnih padova pridonoseći povećanoj žudnji, većem unosu kalorija i nakupljanju sala na trbuhu.”

3. Voćni sokovi iz trgovine

Uprkos svom prirodnom poreklu, voćni sokovi obično se podvrgavaju obradi kojom se uklanjaju vlakna, dok se sadržaj šećera koncentriše. Kao rezultat toga, čak i bez dodanih šećera, ovi sokovi mogu uzrokovati značajan porast nivoa šećera u krvi.

– Iako se reklamiraju kao zdravi, mnogi voćni sokovi kupljeni u trgovinama puni su dodanih šećera. Nedostatak vlakana u tim sokovima dovodi do brze apsorpcije šećera uzrokujući skokove šećera u krvi i skladištenje masti oko središnjeg dela – tvrdi Nanavati.

4. Kupljeni smutiji

Kada napravimo vlastiti zdravi recept kod kuće, smutiji mogu biti sjajan način da u svoju prehranu unesemo puno hranjivih sastojaka. Međutim, kada se u mešavinu dodaju pogrešni sastojci i ako su puni šećera, mogu imati štetne učinke. To je obično slučaj s varijantama kupljenim u trgovini.

Nanavati objašnjava: “Smutiji mogu sadržavati velike količine šećera iz voćnih sokova, sirupa, zaslađenih mlečnih proizvoda i drugih sastojaka. Sadržaj šećera u kupljenim smutijima može uzrokovati brz porast nivoa šećera u krvi.”

Savetuje da je uvek najbolje napraviti vlastiti smuti kod kuće.

5. Sportska pića

– Iako su sportska pića osmišljena kako bi nadoknadila ugljenohidrate koje ste izgubili tokom vežbanja i osigurala elektrolite za hidrataciju, mnoga od njih takođe sadrže dodane šećere, što može uzrokovati brz skok nivoa šećera u krvi – upozorava Best.

Međutim, ističe da skok šećera u krvi nije nužno loš ako smo sagorevali ugljenohidrate intenzivnim vežbanjem. “Za one koji ne vežbaju ili prekomerno konzumiraju sportska pića, brz porast šećera u krvi može pridoneti razvoju insulinske rezistencije, dijabetesa i drugih negativnih zdravstvenih ishoda tokom vremena – zaključila je Best.

Izvor: Index

Kada je Jelena Đoković probala alkohol povraćala je 3 dana i izgubila 4 kilograma

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link