Magazin

Zašto mnogo ljudi teško podnose kravlje mleko i koje su posledice konzumacije?

imunolog
Foto: Youtube/Printscreen/RTS Ordinacija

Zdrava ishrana je važna za jak imunitet, ali i održavanje ravnoteže u organizmu koja bi, ako se naruši, dovela do bolesti.

Profesor doktor Borislav Kamenov pričao je o vitaminu D i rekao da je važno uneti ga na prirodan način tokom letnjih dana, kada može da se sintetiše u koži prilikom opreznog izlaganja Suncu. Međutim, podvukao je jednu mnogo važniju stvar!

– Nema svako nedostatak vitamina D, oni koji imaju dobar metabolizam i ne truju se hranom, imaju ispravno stanje organizma, teško će upasti u niske vrednosti – rekao je on a onda zabrinuo sve u studiju objašnjenjem na šta tačno misli kada kaže „trovanje hranom“.

– Trovanje je jedna kompleksna stvar, ona zavisi od namirnica ali i individualnosti našeg organizma. Neki ljudi neke namirnice jednostavno ne podnose, a najčešće su to mleko i hleb – rekao je on.

Pročitajte koje mleko je najzdravije, po oceni njegovog kolege profesora Vojislava Perišića.

– Ogroman broj ljudi, ja bih čak rekao oko 50 odsto, ne može da podnese kravlje mleko. Imaju intoleranciju na kazein, i to dovodi do polaganog oštećenja creva. Kada su creva oštećena, kroz njih razni toksini prolaze dalje u organizam i krvotok, izazivajući reakciju od koje može nastati čitav niz bolesti – rekao je on.

Kada je u pitanju hleb, profesor Kamenov je objasnio zašto su žitarice nekvalitetne.

– Mnogi misle da je samo gluten problem, ali nije. Tu su i lektini i druge manje poznate supstance. Problem modernih žitarica, u kojima se gleda da prinos bude što veći, doveo je do toga da onaj ‘stari’ kvalitet nestane. I mi zbog toga sada imamo sve češće probleme kao što su nadimanje ili gasovi. Ljudi kažu, pojedu parče hleba, kao da imaju kamen u stomaku, to je to – rekao je on.

Izvor: Mondo.rs

Od pilećeg mesa muškarci dobijaju grudi

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

219 Shares
219 Shares
Share via
Copy link