Magazin Svet

Ona je najmoćnija Srpkinja na svetu, „teška“ je 290 miliona $, a skoro niko nije čuo za nju

fibi novaković
Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Jedna od onih žena čija biografija je filma vredna, nalazi se na čelu moćne kompanije Macquarie Group, na 88. mestu Forbsove liste žena koje su same stekle bogatstvo (290 miliona dolara), i na 30. mestu liste najmoćnijih žena sveta – poreklom je Srpkinja, piše Zadovoljna.rs.

Fibi Novaković trudi se da živi ispod radara, skoro nikad se ne pojavljuje u javnosti i ne voli da govori za medije, ali je u jednom od retkih javnih obraćanja je otkrila ponešto o sebi.

Foto: Brian Snyder / Reuters / Newscom

Njen otac je bio srpski imigrant koji je došao u SAD sa 17 godina sa samo 50 dolara u džepu. Znao je šest jezika, ali ne i engleski. Uspeo je da postane obaveštajac u američkom vazduhoplovstvu. Baš zbog njega Fibi se okrenula poslu u vladi, obaveštajnoj agenciji, ali i vojnoj industriji.

– Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mom ocu zaista su mi bile usađene u ranom detinjstvu i zato zaista verujem u služenje naciji, rekla je Fibi.

Rođena 1958, posle srednje škole, na Smit koledžu studirala je liberalne umetnosti, a odatle nakon 1979. otišla u CIA.

Kada su je tokom intervjua pitali da li može da da neke detalje o tome, ona je brzo odgovorila: „Nema šanse“, ističući prisustvo ruskog ambasadora u publici, što je tada nasmejalo mnoge.

Godine 1989. diplomirala je i na Univerziteta u Pensilvaniji. Sa dve ćerke i trećom na putu, počela je da traži posao. U jednoj čeličani u sedmom mesecu trudnoće odbili su je na razgovoru.

– Mislim da je to bio najbrži intervju na svetu. Za otprilike 30 sekundi su rekli da ne zapošljavaju. Ja sam to shvatila kao – ne zapošljavamo vas, navela je ona.

Na kraju je dobila posao u Kancelariji za upravljanje i budžet tokom mandata predesedika Buša starijeg.

Kasnije je radila za Pentagon, a u kompaniji General Dinamics je od 2001. godine. U međuvremenu je postala generalna direktoka te kompanija koja je među najvećim vojnim saradnicima vlade SAD.

Roditelji su je, kaže, vaspitali da bude skromna.

– Oni su ponosni, ali takođe imaju na umu da je najvažnije biti dobra osoba.

Otkrila je i da voli operu, a ljubav joj je prenela baka tokom odrastanja u Nemačkoj.

Foto: Profimedia

Već duže vreme živi u Vašingtonu gde je naučila da je, kako je rekla, najbolje leteti ispod radara. O njenom privatnom životu ne zna se mnogo. Pisalo se kako se udavala dvaput, za čoveka po imenu Majkl Vikers, a onda 1985. za Dejvida Morisona. U oba braka zadržala je svoje devojačko prezime.

– Moj muž je moj oslonac. Ne bih mogla da radim sve ono što radim da nije bilo njega i podrške koju on pruža, rekla je jednom prilikom Novakovićeva.

Izvor: Zadovoljna.rs

One su najbogatije žene sveta, a nisu zvezde Holivuda

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

41 Shares
Share via
Copy link