Magazin Putovanja

Najmanji grad na svetu nalazi se u komšiluku, ima 20 stanovnika i obiđe se za 10 minuta

hum
Foto: Printscreen

Početkom 20. veka u tom mestu živelo je 976 stanovnika. Već 1931. godine njihov broj počeo je da opada, a nakon završetka Drugog svetskog rata, prema službenom popisu, grad je brojao samo 86 žitelja.

Danas taj lepotan Istre broji svega dvadesetak ljudi, i iako se smatra gradom, u njemu nema semafora, saobraćajnih znakova, službenih gradskih institucija, biblioteke, noćnih barova… Najmanji grad na svetu, Hum, nema sve one sadržaje koje smo navikli da viđamo u drugim urbanim sredinama, ali osvaja na prvu.

Prema legendi, izgradili su ga divovi

U Istri su, kaže legenda, pre ljudi živeli divovi, koji su izgradili brojna mesta u dolini reke Mirne. Glavni div bio je Dragonja, a nazivao se i div Orač, jer je zaorao brazdu od Ćićarije prema moru. Kroz tu brazdu je počela da teče voda, a Dragonja ju je prozvao Mirna. Marljivi divovi izgradili su niz gradova, Motovun, Vrh, Sovinjak, Oprtalj, Završje, Roč i Grožnjan. Kad su bili gotovi ostalo im je još nešto kamenja i od njega su sagradili Hum – najmanji grad na svetu, piše Putni kofer.

Smešten u blizini Buzeta, „grada tartufa”, Hum se prvi put spominje 1102. godine, a u njemu danas živi svega dvadesetak stanovnika, zbog čega neretko završi na naslovnicama brojnih svetskih medija. Grad se ponosno uzdiže 349 metara iznad mora, u srcu centralne Istre, i ponosno čuva uspomene na neka stara, ali uzbudljiva vremena. U sukobima i pljačkaškim pohodima, umeo je da strada pa su tokom 16. i 17. veka u njemu nadograđene obrambene zidine i izgrađena nova glavna gradska vrata.

Kamene uličice i ukusni istarski specijaliteti

Izgubite se u njegovim kamenim uličicama, probajte neke od rakija po kojima je poznat, naročito čuvenu bisku, a možete obići i aleju glagoljaša koja počinje u Roču i nakon sedam kilometara završava se upravo u Humu. Svake godine krajem oktobra tu se održava i Smotra rakija, gde se poznati proizvođači iz cele Istre takmiče za onu najbolju. Domaće i strane turiste posebno inspiriše crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je u današnjem obliku izgrađena 1802. godine.

S obzirom na to da se grad može obići za svega 5 minuta, duže od toga obavezno se zadržite u Humskoj konobi i probajte neke od poznatih istarskih delicija.

Tipično hladno predjelo su istarski pršut, ovčji sir i sir s tartufima. Nakon toga sledi maneštra od bobića, a kao glavno jelo može se birati između fuža s domaćim gulašom, fuža s tartufima ili domaćim kobasicama, ombolo i kiseli kupus, a tu su i razne fritaje (kajgane) sa pečurkama, šparglama, tartufima… Taj istarski restoran zaista nudi izvrsnu atmosferu uz opuštajući ambijent i domaće specijalitete kojima ćete se rado vraćati.

Izvor: Putni kofer

Razglednica iz Istre: Tirkizno plavo more, fuži sa tartufima, malvazija i pank (FOTO)

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link