Magazin Putovanja

10 najlepših gradova kroz koje protiče Dunav, na listi nema Novog Sada

dunav NS
Printscreen

Dunav protiče kroz deset država Evrope, a od svog izvora do ušća u Crno more on povezuje razičite narode, kulture i običaje trudeći se kroz vekove da ljudi od njega imaju isključivo korist, da ih spaja, a nikako razdvaja i okreće jedne od drugih.

Šteta što kroz istoriju čovečanstva to nije bio slučaj, već je Dunav vrlo često predstavljao granicu između sukobljenih plemena, kraljevina i carevina. On je slobodno tekao, prečesto zaprljan ljudskim faktorom, dok su kraj njegovih obala nastajali neki od najlepših gradova Starog kontinenta.

Sajt Hola izdvojio je najlepše gradove koji leže na ovoj reci, a zanimljivo je da autori u svom odabiru nisu uvrstili Novi Sad na ovu listu, već im se iz Srbije, čini se, dopao isključivo Beograd. Propust ili ne, ali isključivanjem Novog Sada sa ovakve jedne liste, ona sama ne može biti kredibilna.

Beograd (Srbija)

Sa Kalemegdanske tvrđave, drevne citadele na vrhu brda gde su se davno vodile bitke, danas velikog zelenog pluća grada, možete se diviti najlepšem pogledu na srpsku prestonicu i ušće voda Dunava sa rekama Save, dve od najdužih reka u Evropi. Njegove obale su takođe najbolje mesto za završetak dana u jednom od njegovih plutajućih restorana ili mesta za noćni život. Ukrcajte se u čamac i krenite na rečni put, poput onog koji ide u potragu za Golubačkom bajkovitom tvrđavom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Saša Petricic (@sasapetricic)

Durnštajn (Austrija)

Austrijski romantični put prolazi kroz ovaj grad u dolini Vahau koja je okupana Dunavom i izgleda kao nešto iz bajke, sa kućama pastelnih boja, kaldrmisanim ulicama i ruševinama zamka koji gledaju sa visine na reku. To je ista ona u kojoj je engleski kralj Ričard Lavljeg Srca bio zatočen po povratku iz krstaških ratova, sve dok ga nije otkrio njegov verni ministrant, koji je proputovao pola Evrope tražeći svog gospodara, i u kome je probao odlična vina koja se proizvode od vinove loze zasađene na obalama čuvene reke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Manfred Z (@manfred_zorro)

Budimpešta, Mađarska

Dunav je ‘raison d’etre’ mađarske prestonice i protiče kroz njeno srce, razdvajajući njena dva okruga: planinski Budim, na jednoj obali, i užurbanu Peštu, na drugoj. Šetalište koje prolazi pored njega jedno je od UNESCO-vog blaga svetske baštine ovog grada čiji su veliki arhitektonski simboli Budimski zamak, lančani most Sečenji ili mađarski parlament sa pogledom na njegove vode. Obavezno u Budimpešti krenite na izlet brodom uz ručak ili večeru uz sveće i originalno (i zabavno) iskustvo ulaska u amfibijski autobus koji nakon obilaska asfalta uranja u vode reke da biste iskusili obilazak iz druge perspektive.

Pasau (Nemačka)

U ovom gradu u nemačkoj Donjoj Bavarskoj, na granici sa Austrijom, spajaju se tri reke, jedna je Dunav, a druge Eno i Ilc. Tri kanala koji crtaju njegov profil, kao i barokna katedrala San Esteban, koja ima najveće orgulje u Evropi, ili zamak Veste Oberhaus. Italijanski majstori su ulepšali njegov stari grad, živopisnim uličicama, prelepim trgovima, lepim starim kućama, brojnim ateljeima i umetničkim galerijama. A da biste uživali u prirodi, postoji Dunavska biciklistička ruta, koja počinje u Donaušingenu, gde su izvori gde se rađa reka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Philip (@philip_gran_67)

Linc (Austrija)

Postoji nemački Linc na obalama Rajne i austrijski Linc okupan Dunavom koji je udaljen od utabanih turističkih staza, ali vredi otkriti počevši od obala reke. Tokom dana, njegove zelene površine i restorani pozivaju vas da se isključite; noću, osvetljene i futurističke fasade njegovih muzeja zaslepljuju. Grad se takođe može pohvaliti najstarijom crkvom u Austriji i najvećom na Alpima, modernom arhitekturom, najsavremenijom operom, živahnim kulturnim životom, urbanom umetnošću u luci, pa čak i tortom sa sopstvenim imenom, koja se takmiči sa čuveni bečki Zaher.

Melk (Austrija)

Jedan od bitnih izleta iz Beča vodi do ovog grada u dolini Vahau i njegove opatije koja sa vrha brda gleda na Dunav. Jedan je od najpoznatijih hrišćanskih manastira na svetu, koji je UNESCO uvrstio na svoju listu svetske baštine. Samo da biste videli njegovu baroknu biblioteku, sa izuzetnom zbirkom rukopisa, vredelo bi posetiti ovaj grad, ali i živopisne freske crkve, raskošno dvorište i sobe, pretvorene u muzej, takođe su neverovatne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gerhard Junker (@tusculumnautic)

Ulm (Nemačka)

Ajnštajnov rodni grad, u nemačkoj državi Baden-Virtemberg, leži na obali Dunava, deli ga na dva dela. Stari Ulm, na jednoj strani, i Novi Ulm, već u državi Bavarskoj. Šetnja zidom prati tok vode, ali do Ulma se ide da se vidi, pre svega, najviša katedrala na svetu, a onda da se zabavlja divi se svakom detalju fasade njene gradske kuće ili možete da se izgubite u šarmantnom kraju gde su ribari.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stadt Ulm (@stadtulm)

Estergom (Mađarska)

Dunav zapljuskuje ovaj mađarski grad i obeležava granicu sa Slovačkom. Dovoljno je preći most Marije Valerije da biste zakoračili na Sturovo, već u susednoj državi. Estergom je verska prestonica Mađarske i, kao takva, njena katedrala Svetog Adalberta, pored toga što je simbol grada, najveći je hram u zemlji i jedan od najvećih u Evropi. Njegov dvorac, u kome su živeli mađarski kraljevi, deo je kompleksa, a u neposrednoj blizini Gradskog trga teče Mali Dunav, kanal koji se graniči sa starim gradom, prepun dvoraca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sylva (@gyongyosi_szilvi)

Bratislava (Slovačka)

Sa jednom nogom sa svake strane mitskog Dunava, glavni grad Slovačke je jedan od najmlađih prestonica na svetu i stoga je živahan, dinamičan i kreativan. Reka ga povezuje sa Pragom, Bečom i Budimpeštom, ali ovaj ima šarm diskretnih gradova, iako se može pohvaliti monumentalnim kompleksom koji odozgo dominira nad njegovim zamkom. Barokne palate, njegova impozantna gotska katedrala ili Narodno pozorište, epicentar intenzivnog kulturnog života koji dolazi izdaleka, pojaviće se u Starom gradu.

Beč (Austrija)

U glavnom gradu Austrije Dunav je uvek prisutan, na obalama reke Bečlije se bave sportom, šetaju, voze bicikl ili sede u njegovim barovima i restoranima sa pogledom na reku i, po lepom vremenu, kupaju se pored 2 kilometra plaže. A kroz istorijski centar protiče Mali Dunav, kanal za istraživanje putem broda. To je najzelenije lice grada. Monumentalna je zbog njenih palata – Imperijal od Hofburga, ona u Šenbrunu, poznata kao bečki Versaj, ona od Belvedera…–, njena katedrala, njeni muzeji i hramovi klasične muzike.

Izvor: hola.com/b92.net

Novi Sad dobija plažu dugu 1.400 metara, iz Urbanizma tvrde da će voda biti čistija nego u Dunavu

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

141 Shares
141 Shares
Share via
Copy link