Magazin Putovanja

Najlepši grad na svetu ima matematičku formulu lepote, a mnogi nisu ni čuli za njega

čester
Foto: Printscreen News NPR

Ni Rim, ni Pariz, ni Sidne,j ni San Francisko… Čester – to je najlepši grad na svetu za koji mnogi verovatno nikada nisu čuli.

Čuli ste za Zlatni presek, zlatnu sredinu ili matematičku formulu lepote 1:1.618? Postao je ideal naročito u vreme renesanse kada se težilo savršenstvu u kompozicijama. O njemu se priča u kontekstu estetike, recimo ljudskog lica. Međutim, postoji i udruženje arhitekata koje se bavi zlatnim presekom u arhitekturi, o čemu piše News NPR.

Foto: Printscreen News NPR

Jedna njihova studija bila je posvećena gradovima širom Ujedinjenog Kraljevstva, ali i ostatka sveta, pa su proučavali najpoznatije zgrade i arhitekturu gradova. Izračunavali su proporcije, poredili ih sa zlatnim presekom i zaključili da je, prema procentu u kojem se lepota gradova podudara sa zlatnim presekom, sa 83,7% najlepši britanski grad – Čester. Za njim idu London, Belfast i Liverpul.

Foto: Printscreen News NPR

Zadali su sebi zatim malo zahtevniji zadatak – pronaći „najlepši grad na svetu“. Kada bi se gradovi takmičili ponovo na osnovu podudaranja sa zlatnim presekom, titulu najlepšeg odnela bi Venecija sa 83,3%, a nakon nje Rim, Barselona i Prag. Prestonica Mađarske zauzela je sedmo mesto na listi top 10 najlepših gradova.

Na neke od njih sa liste i sami bismo pomislili, složićete se.

Izvor: News NPR, Pun kufer

Gradovi koje morate posetiti

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

57 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap