Featured Putovanja Top 10

Top 10 alternativnih stvari koje možete raditi u Berlinu

Berlin je danas jedna od najtraženijih gradskih destinacija u Evropi. Sa takvim bogatstvom istorijskih spomenika rasutih po čitavom gradu (i ispod grada), sa rejtigom jedne od najboljih svetskih party destinacija i grada kulture i umetnosti, nije teško shvatiti zašto je Berlin toliko popularan. Svaki turista koji dođe u prestonicu Nemačke sigurno će obići Brandenburšku kapiju, Rajhstag ili Fernzeturm televizijski toranja… Sve su to fantastična mesta, ali šta ako želite drugačije iskustvo i voleli biste da doživite Berlin na drugačiji način?

Za sve one koji vole neobična city break putovanja, prestonica Nemačke je bez ikakve sumnje odlična opcija. Ukoliko ste i vi pobornik takve vrste turizma, a planirate da otputujete negde, možda je Berlin pravo rešenje. Razlog više za putovanje u Berlin su i dobre i povoljne avio linije koje povezuju naše aerodrome sa glavnim gradom Nemačke. Rezervišite na vreme avionske karte za Berlin, sedite u avion i krenite u istraživanje Berlina. A Luftika vam daje predloge za neka alternativna mesta koja zaista vredi obići.

#1 Istražite napuštene objekte Berlina

Na ovom sajtu naći ćete popis napuštenih mesta širom Berlina. Ima ih na svakom koraku. Posetite davno zaboravljeno Olimpijsko selo iz 1936. godine, istražite napuštenu dečiju bolnicu poznatu kao Zombie Hospital u Weißer See distriktu, napuštene železničke stanice Berlina poznate kao „Stanice duhova“ ili Iračku ambasadu prepunu starih dokumenata. Naravno, i Tempelhof, najpoznatiji napušteni aerodrom na svetu. Nekadašnji ponos nacističke Nemačke, na svojim poligonima danas okuplja Berlince koji ovde dolaze radi razonode i druženja.

I jedno upozorenje: čuvajte se pasa lutalica ili beskućnika koji često obitavaju u napuštenim objektima!

#2 Osetite duh starog Berlina

Nikolajevska četvrt (Nikolaiviertel), osnovana u ranom 13. veku, predstavlja istorijsko srce Berlina. Nalazi se u centralnoj berlinskoj opštini Mite, uz obalu Špreje i nedaleko od Aleksanderplaca, glavnog i najvećeg gradskog trga. Neuobičajeno je tiha za jednu oblast u samom centru grada kakav je Berlin, kroz koju svakodnevno cirkuliše mnogo ljudi.

Ako ste zainteresovani za stariju istoriju Berlina, onda je Nikolajevska četvrt pravo mesto za vas. Četvrt je prepoznatljiva po starijim arhitektonskim zdanjima, u njoj se nalazi nekoliko muzeja, kao i crkva Svetog Nikole, najstariji verski objekat u Berlinu, izgrađen u prvoj polovini 13. veka.  Ovde ćete pronaći i neke od najboljih pabova u gradu, uključujući i čuveni Zum Nussbaum, jedan od najstarijih u Berlinu, kojeg često posećuju istaknute ličnosti Berlina.

#3 Obiđite berlinske buvaljke

Berlinski buvljaci (Flohmarkt) su među najboljima u Evropi. Tu ćete naići na široku ponudu najraznovrsnije robe: nakita, obuće, odeće, bicikala, tepiha, nameštaja, pa sve do vinila, umetničkih slika i knjiga.

Mauerpark je najpopularnija buvlja pijaca u Berlinu, koja osim kupovine i cenkanja nudi i druge vidove opuštanja i zabave. Na nekim štandovima možete odmoriti od šetnje među tezgama, i probati raznovrsne delikatese internacionalnih kuhinja, a za kafu su odlični brojni kafići u ulicama kojima je park oivičen. Glavni dan za posetu je nedelja. Tada se u Mauerparku okupljaju hiljade Berlinaca i turista kako bi uživali u raznim aktivnostima. Naročito su popularne karaoke žurke nedeljom popodne.

#4 Uživajte u „zelenom“ Berlinu

Još jedna odlika Berlina su njegovi parkovi i zelene površine, od centralnog Tirgarten parka, preko najpoznatijeg gradskog parka Treptover, pa do raskošnih vrtova berlinskih palata Šarlotenburg i Sansusi.

Ipak, najbolje zelene oaze smeštene su na obodima grada. Jedna od njih je i jezero Šlahtenze koje se nalazi u južnom delu Berlina. Potrebno je malo više vremena da se stigne do njega, ali ako volite da se opustite u miru prirodnog ambijenta, itekako je vredno posetiti ga.

Sa obimom od 5,5 km, Šlahtenze je jedno od najvećih jezera na području Berlina. Na istočnoj strani pronaći ćete čarobno umirujuće, tiho odmaralište Fisherhutte, sakriveno među raskošim drvećem. Doživljaj upotpunite ručkom u modernom restoranu koji se nalazi na obali jezera.

#5 Posetite Badešif, plutajući bazen na reci Špreji

Ako želite da upoznate neke od znamenitosti Berlina u potpuno jedinstvenom, lokalnom okruženju, onda je Badešif pravo mesto za vas. Plivači mogu da uživaju u plutajućem bazenu  na  reci Špreji, sa pogledom na berlinski TV Toranj, na 30 metara visoku aluminijumska skulpturu na reci poznatu kao Molekularni ljudi, kao i na prelepi Oberbaum most. A možete se smestiti i pored bazena na improvizovanoj plaži i piti koktele uz tehno zvuke berlinskih DJ-eva.

Pročitajte i: Mlečni proizvodi i Otac Gazele: Bukvalni prevodi imena glavnih gradova

#6 Obiđite berlinsko podzemlje

Prema mnogim autorima, čak oko 40% berlinskih građevina nalazi se u podzemlju. Berlin ispod zemlje čine odvodni kanali, pivski podrumi, metro, železnički tuneli,  bunkeri iz Drugog Svetskog rata, skloništa iz vremena Hladnog rata, tuneli za bekstvo, savremeni elektroenergetski i komunikacioni tuneli i drugi prostori. Posebno visoka koncentracija podzemnih građevina je ispod Potsdamer placa, trga na kome je nekad bio Berlinski zid kao granica između Istočnog i Zapadnog Berlina.

Već više od 15 godina asocijacija Podzemni svet Berlina (Berliner Unterwelten) nudi brojne regularne ture po berlinskom podzemlju, sa naročitim akcentom na mesta kao što su bunkeri, napuštene železničke stanice, skloništa od vazdušnih napada iz Drugog svetskog rata i tuneli za krijumčarenje ljudi iz Istočne Nemačke tokom Hladnog rata. Obilaskom berlinskog podzemlja, možete saznati puno o mračnim danima njegove istorije 20. veka.

#7 Napravite „Trabi“ turu Berlinom u najpoznatijem automobilu Istočne Nemačke

Za upoznavanje grada možete iznajmiti najpoznatiji istočno-nemački automobil Trabant, danas jedan od simbola Berlina. Sa trabantom možete oživeti nostalgiju za sve stvari koje su povezane sa Istočnim Berlinom, ili kako to Nemci kažu „Ostalgie“. Poslednjih godina vožnja trabantom ulicama Berlina i slušanje o Berlinu preko radija, je postala pravi hit među turistima. Berlinske „trabi ture“ dolaze u raznim varijantama: kabriolet, vojni džip, streč limo, zebrasti trabant…

#8  Istražite berlinsku uličnu umetnost

Jedno od glavnih obeležja Berlina je njegova ulična umetnost. Na ulične grafite možete naići bukvalno svuda. Berlinski street art predstavlja vid građanskog izražavanja i važan deo jedinstvene i kreativne berlinske underground umetničke i kulturne scene.

Berlin je kroz svoju burnu istoriju imao seriju pobuna i emancipacije, što je najbolje prikazano upravo kroz urbanu umetnost, često provokativnu i političku. Prestonica Nemačke je pravi magnet za street art umetnike koji iz svih krajeva sveta dolaze u Berlin. Oni ili žive u Berlinu ili povremeno posećuju Berlin da bi u njemu ostavili svoj umetnički pečat. Ako prošetate ulicama grada i pažljivo ga osmotrite, primetićete uličnu umetnost i grafite svuda – na zidovima i vratima zgrada, kontejnerima za đubre, mostovima, po trotoarima, tunelima i na raznim drugim mestima.

#9 Medvedi iz Kolnišerskog parka

Od užasnutih aktivista koji se bore za prava životinja, do oduševljene dece koja su suviše mala za brigu – tri medveda iz Kolnišerskog parka privlače pažnju svakog posetioca. Oni žive u jednoj rupi na otvorenom prostoru usred parka i predstavljaju pravu atrakciju za turiste.

Medved je simbol Berlina. Na berlinskom pečatu od 1280. godine nalazi se medved. Grb grada Berlina ima medveda, glavna nagrada čuvenog filmskog festivala Berlinale je zlatni medved… Godine 1937, na sedamstotu godišnjicu od osnivanja grada, prva četiri medveda dovedena su u Kolišerski park, a ta tradicija se poštuje i danas.

Medvedi danas žive u prijatnom okruženju i ne oskudevaju ni u čemu. O njima brinu „Prijatelji berlinskih medveda“, udruženje posvećeno njihovoj dobrobiti i istorijskoj povezanost ovih životinja sa gradom Berlinom.

#10 Prošetajte avenijom Karla Marksa

Dugačka 2 km i široka 89 m, avenija Karla Marksa je bulevar sa staljinističkim zgradama koji je bio jedna od glavnih ulica Istočnog Berlina.  Kada je vreme maglovito, što se često dešava u Berlinu, naročito u jesen, avenija duž koje se nižu monumentalna zdanja socijalističkog realizma izgleda kao sa starih slika. Aldo Rossi, čuveni italijanski arhitekta i dizajner, nazvao je bulevar Karla Marksa „poslednjom velikom evropskom ulicom“.

Najbolji gradovi za život i gde smo tu mi

16 Shares
Share via
Copy link