Lifestyle

Značenja 10 najlepših muških imena

ime za decaka

Bilo da se prvi put ostvarujete kao roditelj, ili da već imate dece, dati ime svom potomstvu nikada nije jednostavan zadatak. Svako želi da mu dete ponese posebno ime, da zvuči lepo, bude lako za izgovor, kao i da po mogućstvu bude internacionalno.

Sa druge strane, tu su i sva ona internacionalna imena koja nikad ne izlaze iz mode. A ako svemu tome dodamo i želju da ime ima neko simbolično značenje – stvari se dodatno komplikuju, piše portal Mogu ja to sama.

Naravno, mi smo tu da vam pomognemo i suzimo izbor, i to ovog puta po pitanju muških imena. Tako da, svi vi koji ste u dilemi koje ime da date svom dečaku, nastavite sa čitanjem!

Ovo su najlepša imena za dečake, zajedno sa svojim značenjem, pročitajte i najlepša ženska imena, kao i njihovo značenje.

Ognjen

Poprilično često muško ime, koje ima bogatu simboliku. Slovenskog je porekla, i u krenu ove reči je „oganj“, u značenju „plamen, vatra“.

Ovo ime se u prošlosti nije bez razloga davalo muškoj deci, kako bi dete bilo zaštićeno i sigurno od zlih sila za koje se verovalo da ga ugrožavaju.

Istraživanja kažu da je poslednjih godina ovo jedno od najčešćih muških imena u našoj zemlji.

Relja

Posebno interesantno i pomalo neobično muško ime za koje nema toliko podataka po pitanju porekla. U principu, svi izvori potvrđuju da Relja vodi poreklo od slavenosrpskom imena Hrebljan.

Samo značenje se dovodi u vezu sa glagolima „žuriti“, „hrliti“, pa bi simbolika za Relju bila – onaj ko grabi napred!

Adam

Ovo muško ime pripada grupi biblijskih imena, a asocijajcija je i više nego očigledna – na prvog čoveka na zemlji Adama. Dečacima koji nose ovo ime daje na važnosti, posebnosti, a njihov životni put u tom pogledu može posmatrati u simboličnoj ravni.

Inače, sama reč vodi poreklo iz hebrejskog jezika, a prevod bi bio „crvena zemlja.“

Lazar

Definitivno veoma često muško ime kod nas! I sa razlogom – zvučno je i ima istorijsku konotaciju jer odmah asocira na cara Lazara.

Potiče od staro-hebrejske reči Eleazar, a kada je njeno značenje u pitanju – smatralo se da se ovo ime nose oni uz koje je uvek Bog, i koji su posebno nadareni i sve im polazi od ruke. Smatralo se da će dečaci koji se zovu Lazar u životu biti prave vođe.

Pavle

Poreklo muškog imena Pavle je iz starogrčkog jezika, i takođe se poput imena Adam svrstava u grupu biblijskih imena. Podsetimo se da je jedan od 12 Hristovih apostola nosio ime Pavle.

Intreresantno je da bi bukvalni prevod ove reči bio – mali, sitan tj. niskog rasta, i zaista se u prošlosti ovo ime i davala dečacima koji su sitni ili pak prevremeno rođeni.

Janko

Kada je ovo muško ime u pitanju, stvari nisu baš tako jasne. smiley Postoji više teorija koje objašnjavaju njegovo poreklo.

Tako postoje tvrdnje koje kažu da je Janko ustvari samo verzija muškog imena Ivan ili pak Jovan.

A Janko se takođe dovodi u vezu i sa starohebrejskim jezikom. I na kraju – značenje se povezuje i sa grčkim poreklom, gde je Janko onaj koji je blagosloven i kojeg prati sreća. Definitivno zanimljivo značenje za sve one roditelje koje razmišljaju da svom dečaku daju baš ovo ime.

Andrej

Možda i najčešće muško ime kod nas tokom poslednjih godina.

Ime Andrej vodi poreklo od grčkog imena „Andreas“, a smatra se da su dečaci sa ovim imenom najhrabriji, najsposobniji i da su naročito smeli u odnosu na druge.

Viktor

Roditelji dečaka se takođe sve više odlučuju da im daju ime Viktor – ime za koje svi znamo da je njeno značenje pobeda. Smatra se jednim od starijih imena, a poreklo vodi direktno iz latinskog jezika.

Dakle, dečak koji se zove Viktor je, u simboličnom smislu, rođen da bude pobednik!

Matej

I Matej je jedno od biblijskih imena, koje je nosilo jedan od 12 apostola. Reč je starohebrejskog porekla, a u prevodu znači dar božji.

Interesantno je da je kod nas do nedavno više bila prisutna varijanta ovog imena – Matija, ali u poslednje vreme je sve više dečaka koji se zovu baš Matej.

Todor

I za kraj još jedno muško ime u našem izboru najlepših imena za dečake. smiley

Zapravo, to je skraćena varijanta imena Teodor, koje vodi direktno poreklo iz grčkog jezika: „Theodoros“ zvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju “dar božiji”.

U principu, ima isto značenje kao žensko ime Teodora.

U tradiciji se ovo ime davalo onoj deci na koju se dugo čekalo.

Da li ste pronašli svoje omiljeno ime za dečaka? Ili vam je teško bilo da se odlučite?

Zašto su Šakira i Pike deci dali srpska imena

10 Shares
Share via
Copy link