Magazin

Najlepša imena za “zimske bebe”: Veruje se da donose sreću i dobro zdravlje

Imena za bebe
Foto: Pixabay

Ako vas u zimskom periodu očekuje najlepši “poklon” u životu, donosimo vam par predloga kako možete nazvati vašeg malog anđela. Veruje se da ova simbolična imena za bebe donose sreću i dobro zdravlje, a možda vam mogu poslužiti kao inspiiracija.

Ako očekujete zimsko dete i niste još odlučili o imenu, predstavljamo vam listu od 10 prelepih srpskih imena koja su tradicionalno vezana za hladnoću, sneg i praznike.

U prošlim vremenima, deca rođena tokom zime često su dobijala imena koja su imala za cilj da ih zaštite od hladnoće i očuvaju zdravlje, piše 24sedam.rs.

Ova tradicija često je podrazumevala davanje imena prema praznicima ili svecu zaštitniku. Evo nekoliko prelepih imena za decu rođenu tokom zimskih meseci:

Nikola/Nikolina: Ovo ime često se daje deci rođenoj u decembru, u blizini praznika Svetog Nikole. Potiče od latinskog “Nicolaus”, sa značenjem “pobednik” ili “onaj koji donosi pobedu”.

Vuk/Vuka/Vukosava: Ovo staroslovensko ime davano je deci u prošlosti kako bi ih zaštitilo od zlih duhova. Ako je dete rođeno zimi, ime Vuk se davalo u cilju očuvanja zdravlja i zaštite od hladnoće.

Božidar/Božidarka: Ovo ime ima grčko poreklo i značenje “Božji dar”. Tradicionalno se daje deci rođenoj na Božić ili oko ovog praznika.

Andrej/Andrijana: Ime potiče iz grčkog “Andreas” i znači “hrabar” ili “muževan”. Deci rođenoj oko 13. decembra, uoči praznika Svetog apostola Andreja Prvozvanog, često se daje ovo ime.

Imena za bebe cucla
Foto: Pixabay

Stefan/Stefana: Grčkog porekla, ime Stefan znači “venac” ili “kruna”. Daje se deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Stefana, 9. januara.

Vasilije/Vasilija: Vasilije je srpska varijanta grčkog imena koje znači “carski” ili “kraljevski”. Ovo ime se tradicionalno daje deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Vasilija (Srpska nova godina) i Bogojavljanja.

Jovan/Jovana: Ime Jovan potiče iz grčkog “Ioan, Ioannes” i znači “u milosti Jehovinoj”. Deci rođenoj na praznik Svetog Jovana Krstitelja, 20. januara, često se daje ovo ime.

Sava/Savka: Ime Sava se tradicionalno daje deci rođenoj u januaru, a ima značenje “preobražen” ili “pravedan”.

Snežan/Snežana: Ovo ime je popularno u Srbiji i drugim slovenskim zemljama. Potiče od reči “sneg” i daje se deci rođenoj tokom zimske sezone, simbolizujući nežnost i belinu poput snega.

Kristijan/Kristina: Ova imena grčkog porekla, izvedena od “Christos”, znače “hrišćanin”. Varijacije ovog imena su popularne u celom hrišćanskom svetu i često se daju deci rođenoj oko Božića.

Izvor: 24sedam.rs

Najčudnija imena dece srpskih zvezda: Fejt, Lajf i David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link